Meny

Opprørte bønder får hastemøte med Vidar Helgesen om ostetoll:

– Vidar Helgesen legger seg flat for sine venner i EU!

I krisemøte mandag med europaminister Vidar Helgesen, som vil lette EUs eksport av landbruskvarer til Norge: Bondelagets leder Nils T. Bjørke. Foto: Norges Bondelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Var det ikke norske interesser han og regjeringen skulle stå opp for likevel? spør bondelagsleder Nils T. Bjørke.

Norges Bondelag forteller at de har bedt om, og mandag er blitt lovet et hastemøte med europaminister Vidar Helgesen (H).

Det skjer etter at Helgesen fredag ettermiddag varslet Stortingets europautvalg at han i Brussel tirsdag vil fortelle EU at han vil gi dem tollettelser på ost.

- Vi opplever det som at Høyre og Fremskrittspartiet nå gjør knefall for EU. For å blidgjøre sine venner i Brüssel er de villige til å ofre norsk matproduksjon. Det kan vi ikke akseptere, sier en opprørt Bjørke.

Les også: EU-president jubler for norske signaler

Vidar Helgesen bedyret i et intervju i ABC Nyheter at han og regjeringen vil jobbe mer aktivt for norske interesser i EU, enn den rødgrønne regjeringen har gjort.

- Det står ikke til troende hvis de skal sørge for økt EU-import til Norge, på bekostning av landbruket og næringsmiddelindustrien, sier Bjørke til ABC Nyheter.

Les hva Vidar Helgesen sa: – Vil kjempe hardere for Norge i EU

– Vi er avhengig av hjemmemarkedet

- Det er helt uforståelige at norske myndigheter skal legge seg flate for EU. Jeg trodde faktisk at deres oppgave var å kjempe for norske interesser, norsk næringsmiddelindustri og norsk landbruk, sier Nils T. Bjørke.

– Hva står på spill etter ditt syn?

- Tollendringene som forrige regjering innførte, gjorde det mulig å få priser som gir lønnsom produksjon. Vi fikk økt melkeprisene i fjor takket være at man innførte prosenttoll på ost og løfta prisen på storfekjøtt og lam. Gir de nå fra seg dette, blir det mye mer åpent for import, svarer Bjørke.

- Da blir det mindre norsk produksjon. Vi ser jo alt nå at importen øker. Vi er helt avhengig av å beholde hjemmemarkedet, slår Nils T. Bjørke fast.

Les også: Meierigiganten Arla eksporterer ost som før til Norge

- Er dette i tråd med regjeringsplattformens løfte om forutsigbarhet og reformer som gir økt lønnsomhet, spør Bjørke på Bondelagets hjemmeside.

Les også: Dansk handelsminister: - Norge bryter ikke EØS-avtalen

Forhenværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) rykket ut med anklager om at høyrepartiene i Norge er mer ute etter norsk landbruk, enn det danske eksportører er.

Les: - Landbruksmotstandere verre enn Danmark i tollstrid

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus