3D-printing av våpenTest av våpen fra 3D-printer kunne fått fatale følger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter blåste nesten av sine egne hoder da de testet våpen du kan lage med en 3D-printer i din egen stue.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år ble en tegning til 3D-versjonen av automatvåpenet «FP-45 Liberator» tilgjengeliggjort på nettet. Dermed kan man i teorien lage sitt eget våpen hjemme i stua, så fremt man har en 3D-printer. Nå har avdelingen for alkohol, tobakk, skytevåpen og eksplosiver (ATF) i Washington testet dette våpenet, og resultatet var oppsiktsvekkende.

– Resultatene viser at våpenet er dødelig, sa Earl Griffith, leder for ATF, under en pressekonferanse onsdag.

De forsøkte å lage våpenet med flere ulike materialer, blant annet en spesiell type plastikk, som endte opp med å eksplodere i hendene på dem. Se videoen øverst i saken.

Les også: Kjøper 3D-foster av barnet

Omgår sikkerhetskontrollen

– Kulene som fyres av fra «Liberator» kan penetrere nok til å treffe vitale organer og gå gjennom hodeskallen, sa Griffith.

En annen bekymring er at 3D-våpenet enkelt kan unngå metalldetektorer i sikkerhetskontroller. Våpenet inneholder i utgangspunktet en metalldel - og det er derfor våpenet så langt ikke er ulovlig i USA - men den har ingenting å si for hvorvidt våpenet fungerer. Metalldelen kan altså sløyfes hvis man finner det for godt.

I Norge er 3D-våpen ulovlig, men det finnes ingen kontroll over hvem som har 3D-printere i hjemmet.

Les også: Norsk selskap vil lage deler til Dreamliner

Se demonstrasjonen av 3D-våpenet «Liberator» under: