Meny

3D-printing av våpen

Test av våpen fra 3D-printer kunne fått fatale følger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter blåste nesten av sine egne hoder da de testet våpen du kan lage med en 3D-printer i din egen stue.

Tidligere i år ble en tegning til 3D-versjonen av automatvåpenet «FP-45 Liberator» tilgjengeliggjort på nettet. Dermed kan man i teorien lage sitt eget våpen hjemme i stua, så fremt man har en 3D-printer. Nå har avdelingen for alkohol, tobakk, skytevåpen og eksplosiver (ATF) i Washington testet dette våpenet, og resultatet var oppsiktsvekkende.

– Resultatene viser at våpenet er dødelig, sa Earl Griffith, leder for ATF, under en pressekonferanse onsdag.

De forsøkte å lage våpenet med flere ulike materialer, blant annet en spesiell type plastikk, som endte opp med å eksplodere i hendene på dem. Se videoen øverst i saken.

Les også: Kjøper 3D-foster av barnet

Omgår sikkerhetskontrollen

– Kulene som fyres av fra «Liberator» kan penetrere nok til å treffe vitale organer og gå gjennom hodeskallen, sa Griffith.

En annen bekymring er at 3D-våpenet enkelt kan unngå metalldetektorer i sikkerhetskontroller. Våpenet inneholder i utgangspunktet en metalldel - og det er derfor våpenet så langt ikke er ulovlig i USA - men den har ingenting å si for hvorvidt våpenet fungerer. Metalldelen kan altså sløyfes hvis man finner det for godt.

I Norge er 3D-våpen ulovlig, men det finnes ingen kontroll over hvem som har 3D-printere i hjemmet.

Les også: Norsk selskap vil lage deler til Dreamliner

Se demonstrasjonen av 3D-våpenet «Liberator» under:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus