Meny

Frakteskip med militært utstyr til Bergen etter brann

Brannen er slukket. Transporten av militært utstyr nå på vei til Bergen. Foto: DFDS/Handout / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frakteskipet Britannia Seaways gikk søndag morgen for egen maskin til Bergen etter at storbrannen på skipsdekket hadde slukket.

Det bekrefter redningsleder Ola Vaage ved Hovedredningssentralen Sør-Norge overfor NTB. Skipet gikk søndag morgen for egen maskin mot kai i Bergen.

– Vi vet ikke så mye mer akkurat nå enn at brannen er slukket og at de har kontroll om bord. Skipet går nå til den opprinnelige destinasjonen, sier Vaage.

Igjennom natten til søndag brant det kraftig i en konteiner med 7.000 liter flybensin på skipet Britannia Seaways, som lå i le sør for Florø i Sogn og Fjordane. Det ble brukt vannkanoner for å kjøle ned konteineren og dekksområdet.

Brannvesenets spesialstyrke for bekjempelse av brann på skip, RITS-styrken, gikk ved 4.30-tiden om bord på skipet og ledet arbeidet med å kontrollere brannen.

Om bord var det et mannskap på 20 og tolv norske soldater, som alle bisto i brannslukkingen. Samtlige ble med skipet videre til Bergen.

Les: Frakteskip med flybensin i lasten brenner

Ingen personskader

Det ble ikke meldt om personskader, og det var for tidlig å si noe om materielle skader om bord i skipet som fraktet militært utstyr. Vaage kan heller ikke si noe nå om brannårsaken.

– Mannskapet er i så god form at det ikke er behov for noen spesiell helsesjekk når de kommer til Bergen, sier Vaage.

Det har vært et forferdelig uvær med voldsomme bølger ute i Norskehavet der Britannia Seaways kom nordfra på vei mot Bergen lørdag kveld. Skipet frakter militært materiell for Forsvaret, blant annet en stridsvogn, ammunisjon og drivstoff. Materiellet skulle brukes i en øvelse på Vestlandet.

Klokka 19.08 meldte kapteinen på Britannia Seaways om brann om bord, og skipet skiftet kurs inn mot Florø i Sogn og Fjordane. Skipet var inne i smult farvann i 3-tiden.

Får hjelp av psykolog

Planen var opprinnelig å evakuere skipet så fort det kom til kai i Florø lørdag kveld, men arbeidet ble forhindret på grunn av det kraftige uværet på kysten.

Norske myndigheter skal nå å fastslå brannårsaken og kartlegge begivenhetene om bord, ifølge informasjonssjef Gert Jakobsen i DFDS. Vaage regner med at det vil bli nedsatt en undersøkelseskommisjon for å bringe klarhet over årsaken til, og omstendigheter rundt, brannen.

– Vi vil sørge for at det blir stilt psykolog til rådighet for dem som har vært om bord. Det er klart at en slik situasjon som denne er en psykisk belastning, sier Jakobsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Mannskaper fra RITS-styrken, samt los, ble med skipet til Bergen søndag morgen. Det ble også fulgt av fregatten KNM Helge Ingstad. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus