Meny

Sandberg overbeviste Grande om lukkede mottak

Per Sandberg overbeviste Trine Skei Grande om behovet også for lukkede asylmottak. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande var innbitt motstander av lukkede asylmottak, men endret synspunkt etter å ha diskutert saken med Frps Per Sandberg i regjeringssonderingene i september.

– Folk kan ha et inntrykk av Per som bare bøllete. Jeg så en helt annen side av ham enn den han har vært opptatt av å vise fram, sier Trine Skei Grande til Aftenposten.

Grande forteller at mange var forberedt på at forhandlingene på innvandringsområdet ville bli vanskelige. Men hun og Sandberg ble til slutt ble enige, og samtalene endte med en form for byttehandel. Venstre sa ja til lukkede mottak, mens Frp aksepterte en mer human holdning overfor asylbarna.

– Jeg skal innrømme at jeg aldri før har vært for en differensiert mottaksstruktur der man dyrker forskjellen på mottak der folk skal aktiveres for å dra hjem, og mottak for folk som skal integreres, men det ble jeg overbevist om, sier Grande.

Les også: KrF og Venstre går med på lukkede mottak for utlendinger

– Høyre-folk vanskeligere

Hun innrømmer at hun ble overbevist takket være samtalene med Sandberg.

– Ja. Og jeg synes vi kom langt når det gjelder asylbarna, og der var det ikke Per som var det største problemet, sier Venstre-lederen. Hun sier det var enkelte personer i Høyre som oppfattet dette punktet som vanskeligere.

I sonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF ble de fire partiene til slutt enige om en avtale som blant annet gikk inn for en varig ordning som sikrer sterkere vektlegging av barns situasjon i asylsaker, og en engangsløsning for barn som har bodd lenge i landet.

De ble også enige om differensierte asylmottak og økt bruk av lukkede mottak. Videre kom partene fram til 24-årsgrense og hevet underholdskrav for familieetablering, men samtidig mer liberale skjønnsvurderinger når det gjelder inntektsevne.

Les også: Frp: - Lukk asylmottakene

Alltid god tone

Sandberg skriver i en tekstmelding til Aftenposten at han alltid har hatt en god tone med Trine Skei Grande i Stortinget.

– Jeg er glad for at Trine oppdaget at jeg er konstruktiv, skriver han, men legger ikke skjul på at det «var høy temperatur innimellom».

Les også: Per Sandberg: - Siv er eneste i Norge jeg har full tillit til

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus