Meny

Sørgende filippinere gråt til Gud i kirkeruiner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt om i kirker lagt i ruiner av tyfonen Haiyan, samlet sørgende filippinere seg til søndagsbønn. Der ba de om svar fra Gud, og glimt av håp midt i katastrofen.

Ni dager etter at en av de kraftigste stormene som er registrert feiet inn over øyriket, var søndagens gudstjenester for mange et velkomment avbrekk i den daglige kampen for å overleve.

I byen Guiuan, den første som ble truffet av Haiyan, samlet rundt 300 mennesker seg til søndagsmesse i ruinene etter en 400 år gammel kirke.

– Jeg vil takke Herren. Vi ba ham hjelpe alle som har overlevd tyfonen, hjelpe dem med å finne noe å spise og å få et liv som forhåpentligvis er mer velsignet i framtiden, sier Belen Curila, en 71-åring som stilte i de fineste klærne hun hadde da det ble ringt inn til gudstjeneste.

Se video: Her trygler hun om hjelp til å overleve

Gråt stille tårer i ruinene

– Herren har styrket vår tro og gjort oss sterkere slik at vi kan overleve og starte på nytt, la hun til.

Filippinene er et stort sett katolsk land. Kirken har vært et naturlig samlingspunkt i kaoset som har rådet de siste dagene.

Mens fader Arturo Cablao holdt sin preken, tok flere av kirkegjengerne i Guiuan til stille tårer der de sto i gjørmen og ruinene etter kirken.

I Tacloban, hovedstaden i den hardt rammede Leyte-provinsen, gikk filippinerne til messe i den 124 år gamle Santo Nino-kirken. Kirketaket ble revet av da tyfonen slo inn, så de troende hadde fritt åssyn til himmelen da de hørte Guds ord søndag.

– Jeg fikk forsterket troen, sier Violeta Simbulan (63). Hun mistet to kusiner og en tante i katastrofen

Les også: Vold og desperasjon på Filippinene

Gudstroen satt på prøve

Ikke alle klarer å se like lyst på det. Fader Edwin Bacaltos i Tacloban sier han stadig får spørsmål om hvordan Gud kunne la en slik katastrofe skje.

– Jeg har ikke gitt noe teologisk svar på det. Jeg har bare lyttet og holdt meg stille. Det er ikke tidspunktet å rasjonalisere på, sier han og legger til at også hans gudstro er blitt satt på en prøve.

– Det er vanskelig. Jeg har sett så mange bli drept. Men dette er ikke Guds straff. Jeg har fortalt folk at Gud fortsatt elsker oss. For Gud er en medlidende Gud. Han vil ikke forlate oss.

Jobber med å få ut forsyninger

Mens troende gikk til gudstjeneste søndag formiddag, fortsatte det krevende arbeidet med å få nødhjelp ut til alle som trenger det.

– Utfordringen er å få alle forsyningene som kommer inn, ut til så mange som mulig, sier Samir Wanmali, nødkoordinator for Verdens matvareprogram.

Filippinske myndigheter opplyste søndag at 3.681 personer er bekreftet omkommet etter tyfonens herjinger. Over 1.000 er fortsatt savnet. Både FN og andre hjelpeorganisasjoner mener imidlertid disse tallene vil stige etter hvert som man får oversikt over større deler av de rammede områdene.

Les også: Her kommer det norske skipet med nødhjelp

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus