Meny

Hjalp Unibuss-sjef med hvitvasking:

To menn dømt til åtte måneder hver for heleri knyttet til Unibuss-saken

Hvitvaskerne dømt: Daglig leder og anleggsleder i firmaet Follo Bygg og Eiendom dømt for å hjelpe daværende Unibuss-direktør Helge Leite (bildet) med å tappe Unibuss for penger. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det bør ikke ligge for mange spor hos dere», advarte den korrupsjonssiktede Unibuss-sjefen Helge Leite på telefon de det begynte å brenne under føttene på ham.

Den 40 år gamle daglige lederen og den 48 år gamle byggelederen i firmaet Follo Bygg og Eiendom AS er dømt i Oslo Tingrett til åtte måneders fengsel hver, hvorav seks ubetinget, for hvitvasking, brudd på regnskapsloven og skatteloven.

Alt skjedde i forbindelse med det korrupte miljøet i det kommunale busselskapet Unibuss da det ble ledet av direktør Helge Leite.

Leite ble i 2011 varetektsfengslet med mistanke om en rekke korrupsjonsforhold som fortsatt etterforskes.

Det kunne ABC Nyheter offentliggjøre 6. oktober. Leites egen sak er ennå ikke berammet for retten.

Les: Unibuss-direktør arrestert i korrupsjonsskandalen

Fakturere

De to karene som nå er dømt, ble funnet skyldig i å bistå Leite med å velte kostnader på over en halv millioner kroner for ombygging av privatboligen på Grefsen i Oslo, over på Unibuss.

Ifølge Tingrettens dom utførte Follo Bygg og Eiendom arbeidene med utbyggingen.

Men via et tredje selskap, Komplettbygg AS, ble fakturaene på ialt 525.018 kroner kamuflert som arbeid på Unibuss sine holderplaser og eiendommer.

Selv påsto de to mennene at de ikke forsto at det lå noe straffbart i å fakturere bygningarbeider på privathuset til Leite, som oppdrag på Voksen Skog, Huk og andre Unibuss-eiendommer.

Utbyggingen av Leites hus førte, etter hva ABC Nyheter kjenner til, enda større økonomisk gevinst for Leite. Leite, som opprinnelig var bussfører i Oslo Sporveier og jobbet seg opp til en godt gasjert direktørstilling, kunne da leie ut bolig til østeuropeiske bussførere ansatt i Unibuss.

Miljøet i Unibuss var så korrupsjonsbefengt at eieren, Oslo kommune, en periode utestengte det fra anbudskonkurranse.

Les: Kommunalt busselskap stenges ute av Oslo kommune

«En jobb vi kamuflerte»

Av rettens papirer går det fram at en telefonsamtale mellom Helge Leite og daglig leder i Follo Bygg og Anlegg høsten 2011, feide all tvil til side om skyldspørsmålet.

«På dette tidspunktet var politiet i ferd med å avdekke grov korrupsjon i Unibuss, og Leite hadde behov for å rydde opp i den ulovlige faktureringen av privatboligen.», heter det i domspapirene.

Det Leite ikke visste, var at han på dette tidspunktet var avlyttet av politiet, og utdrag ble gjengitt i retten.

«Den aktuelle telefonsamtalen ble innledet med at Leite viste til "en jobb vi kamuflerte», og forklarte at han ringte fordi "det ikke skal komme opp noe der".

Hvorpå entrerprenøren svarte: «Yes».

Les også: Helge Leite aksepterer å få sparken i Unibuss

Svært samfunnsskadelig

«Slik retten ser det etterlater telefonsamtalen liten tvil om at de tiltalte allerede fra høsten 2010 var fullt inneforstått med at de hvitvasket et utbytte fra en straffbar handling. Hadde dette vært første gangen X (mannens navn, red. anm.) ble konfrontert med at han hadde hvitvasket penger, slik han selv forklarte i retten, mener retten at samtalen hadde hatt et vesentlig annet innhold.», heter det i dommen.

Follo-sjefen var på tidspunktet for samtalen i Thailand og hadde drukket en del øl.

Retten bemerker at dette er en type kriminalitet som etter sin art er svært samfunnsskadelig og som normalt krever betydelige ressurser å avdekke.

De to ble dermed dømt for grovt heleri, overtredelse av bokføringsloven og skattesvik.

11. september 2011 kunne ABC Nyheter offentliggjøre det som ble starten på opprullingen av en stor korrupsjonsskandale i Unibuss. Fram til da vegret H-/Frp-byrådet seg for å høre på advarsler fra de ansatte og partiet Rødt.

Les: Oslo kommunes busselskap skal være bestukket

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus