Meny

Hilde skapte problemer, og kom ikke alene

Sjøen slo lørdag kveld inn over havna i Stjørdal, politiet og brannvesen stengte etterhvert av hele havneområdet. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Hilde slo inn over Trøndelag og Helgeland med orkan styrke lørdag. Men også flere andre steder var det uvær og store problemer.

Uværet skapte store problemer da det ved 19-tiden lørdag kveld ble meldt om brann om bord i DFDS-frakteskipet «Britannia Seaways», utenfor Florø. Forsøk på å evakuere 12 av dem som var om bord, måtte avbrytes på grunn av dårlig vær. Det ble meldt om at det blåste 40 knop i området.

Også utenfor Sykkylven i Møre og Romsdal var det problemer på havet. To personer havnet i havsnød, men ble reddet i land.

– Ingen skadd

Verst vær var det i Trøndelag og på Helgeland. I Nord-Trøndelag var så mange som 20.000 husstander uten strøm lørdag kveld, og det lå trær nærmest over alt.

– Jeg tror vi er oppe i 50 trær allerede, sier operasjonsleder Bård Krogstad i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Han fortalte om køer av folk som ville ut og se på uværet, men understreket at oppfordringen fra politiet var klar: Hold deg innendørs.

Samme beskjed ga operasjonsleder Leif Berglund i Sør-Trøndelag politidistrikt. Ingen av fylkene kunne melde om personskader i 22-tiden, men om farlige situasjoner der tak og andre deler av hus fløy gjennom lufta.

Les også: Nesten aldri skjedd: «Hilde» stopper Hurtigruten på hele kysten

Vurderer å sperre av Trondheim sentrum

Politiet i Sør-Trøndelag vurderte fortløpende om deler av Trondheim sentrum skulle sperres av.

De sterke vindkastene skaper problemer rundt om i fylket. Gjenstander rives løs fra hus og kommer flygende gjennom lufta til fare for folk og fe.

– I Trondheim sentrum er det noen bygg som er i ferd med å bli rehabilitert hvor det kan bli farlige situasjoner. Det er en utfordring at det er feststemte mennesker på byen og værprognoser som tilsier at det kan bli verre utover natta, sier Berglund.

Frykten var at løse gjenstander skal komme flygende gjennom lufta og ramme mennesker. Lørdag kveld var det ikke meldt om at ekstremværet hadde ført til alvorlige personskader i Sør-Trøndelag.

Les også: Ekstremværet Hilde blir enda verre enn ventet

– Skummelt ute

– Det er skummelt å bevege seg ute, men vi har rundt ti lag som undersøker feilene. De har vært ute i hele dag og vi må sette på nye mannskap, sier Trygve Kværneland, direktør i NTE nett til Adressa.

Utenfor Sykkylven i Møre og Romsdal havnet to personer i havsnød da sjarken deres fikk problemer. Sjarken ble imidlertid tatt under slep, og Sunnmøre politidistrikt opplyste at de som var om bord ville bli tatt til land.

På Helgelands-kysten ble flere ferjer innstilt på grunn av uværet.

Les også: Skip i brann går mot land

Skip mot land for egen maskin

Frakteskipet som begynte å brenne utenfor Florø, kunne etter hvert sette kursen mot land for egen maskin. Flere fartøy fulgte etter skipet, og det ble meldt om fortsatt kraftig vind i området.

Ingen skal være skadd om bord, ifølge DFDS kommunikasjonssjef, Gert Jakobsen.

Skipet frakter militært materiell for Forsvaret. Materiellet skulle brukes i en øvelse på Vestlandet. Tolv av personene om bord er norske soldater.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus