Skip i brann går mot land

Skipet som begynte å brenne utenfor Florø går nå mot land for egen maskin. Helikoptre og andre fartøy følger etter, klare til å hjelpe ved behov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32 personer er fortsatt om bord i skipet. Blant dem er tolv norske soldater. Brannen skal være begrenset til ett området, i styremaskinrommet i baugen av skipet, og den ser ikke ut til å spre seg.

– Det går nå mot land for egen maskin, og det vil vel ta rundt fire timer. Brannen er begrenset, men det er ikke kommet meldinger om at den er slukket, sier Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

HRS opplyser i 22.45-tida til NTB at brannen om bord er under kontroll. Det brenner fortsatt i noe olje om bord, men det er i et avgrenset området.

Kapteinen har meldt inn at han helst vil ta skipet til Bergen – slik planen opprinnelig var – hvis det lar seg gjøre.

Kraftig vind

Skipet meldte om brann klokka 19.08. Det blåser 40 knop i området, som tilsvarer 20,57 meter i sekundet.

Skipet frakter militært materiell for Forsvaret. Materiellet skulle brukes i en øvelse på Vestlandet. Det er tolv soldater og mye militært materiell om bord. Blant annet er det drivstoff og én stridsvogn.

– Siden det ikke er noe som tilsier at brannen vil spre seg, ser det ikke ut til å være fare for at lasterommet blir rammet, sier Fjeld.

Prøvde å evakuere

Det ble først varslet at det skulle evakueres tolv personer ved hjelp av helikopter, men uværet som herjer i området gjorde at evakueringen måtte avbrytes.

– Det er sikkerhetskrav som må følges og evakueringen som var planlagt måtte avbrytes på grunn av værforholdene, sier Fjeld.

Skipet går altså mot land for egen maskin, men redningsaksjonen fortsetter. Helikoptre og andre fartøy, blant annet fregatten Helge Ingstad, kan bistå ved behov.

– Ingen skadd

Fjeld sier de vil ha en løpende vurdering på om de kan forsøke seg på en ny evakuering. Kapteinen om bord i skipet må i så fall be om det.

Rederiets pressetalsmann Gert Jakobsen opplyser til NTB at det foreløpig ikke tyder på at noen er skadd i hendelsen.

HRS har kapasitet til å evakuere samtlige om bord ved behov. Helikoptrene som skal brukes til dette, er like ved.

– Det er også en rekke fartøyer i området, men værforholdene tilsier at det kanskje ikke er så lett å få overført personer i disse, sier Fjeld ved HRS.

De to helikoptrene som er i nærheten har, i likhet med det som skulle evakuere de tolv, en kapasitet på 18 til 19 personer.