Meny

Sri Lanka avviser å granske krigsforbrytelser

Kommer ikke på tale: Sri Lankas president Mahinda Rajapakse avviser kravet fra Storbritannias statsminister David Cameron om gransking av mulige krigsforbrytelser i regjeringens krig mot tamiltigrenene. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister krever at myndighetene på Sri Lanka gransker spørsmålet om krigsforbrytelser ble begått da regjeringsstyrkene slo de tamilske opprørerne i 2009.

– Verden vil ikke glemme, konstaterer statsminister David Cameron, som er på Sri Lanka i forbindelse med et toppmøte i Samveldet av nasjoner.

Men hans krav ble lørdag nokså umiddelbart avvist av økonomiminister Basil Rajapakse, bror til president Mahinda Rajapakse.

– Hvorfor skal vi ha en intern gransking? Det er vi imot. Vi kommer definitivt ikke til å tillate det, sier Basil Rajapakse til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Røde Kors må forlate tidligere krigssone på Sri Lanka

– La meg være tydelig

David Cameron sa at han hadde hatt «oppriktige» samtaler med Sri Lankas president Mahinda Rajapakse etter sitt besøk i Jaffna, sentrum for tamilene nord på Sri Lanka.

Ifølge Cameron hadde Rajapakse bedt om mer tid til å vurdere kravet om en uavhengig, internasjonal gransking.

– La meg være meget tydelig: Hvis en undersøkelse ikke er gjennomført innen mars, vil jeg bruke vår stilling i FNs menneskerettighetsråd til å samarbeide med FNs menneskerettskommisjon for å kreve en omfattende, troverdig og uavhengig internasjonal undersøkelse, sa Cameron.

Les også: Sri Lanka nekter FN adgang til flyktningene

40.000 sivile

Det foreligger sterke mistanker om at regjeringsstyrker drepte rundt 40.000 sivile og tamilske ledere som hadde overgitt seg våren 2009, da det væpnede tamilske opprøret ble knust etter 26 år.

– Sri Lankas regjering må gå lenger og raskere i spørsmålene om menneskerettigheter og forsoning, understreket han. Cameron besøker Sri Lanka i forbindelse med et toppmøte i Samveldet av nasjoner.

Les også: Norsk organisasjon kastes ut av Sri Lanka

Går ikke vekk

– Jeg erkjenner at det tar tid, men jeg mener det er viktig å få denne prosessen inn på riktig spor, sa han.

– Denne saken kommer ikke til å gå vekk. Det er et internasjonalt spørsmål.

Sri Lanka har vært under økende kritikk for mistenkte krigsforbrytelser i forbindelse med sin sluttoffensiv i krigen mot Tamiltigrene.

Erna Solbergs nyutnevnte statsråd Vidar Helgesen arbeidet en periode sammen med Erik Solheim med å forsøke å skape fred under borgerkrigen på Sri Lanka. Det lyktes ikke.

Les: Borgerkrigen på Sri Lanka kostet nærmere 100.000 liv

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus