Meny

Ekstremværet:

Ekstremværet Hilde blir enda verre enn ventet

Hårda bud fra Vestlandet til Finnmark: Her bilde fra Statens Vegvesens kamera ved Riksvei 15 i Breidalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk langs kysten har allerede fått en forsmak på ekstremværet Hildes vrede. Nå stålsetter de seg for et uvær som blir enda verre enn først ventet.

- Folk må for all del ikke stå nær sjøen for å se på uværet. Plutselig kommer det en stor bølge eller et kraftig vindkast, og da skal det ikke mye til før man blir kastet på sjøen, sier meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet til YR.

Allerede i løpet av natten til lørdag fikk kystfylkene en forsmak på hva som skulle komme. Flere titalls veier fra Vestlandet til Finnmark ble stengt som følge av ras og store vannmengder, i Trøndelag er det allerede blitt satt nye nedbørsrekorder og i Tromsø kommune førte uværet til strømbrudd en rekke steder.

I Stryn kjørte en buss med 35 passasjerer om bord rett inn i et stein- og jordras, og ble stående fast fordi det gikk flere ras på stedet, mens 40 personer måtte forlate hjemmene sine etter at det gikk tre ras i Årsetdalen natt til lørdag.

Les: Evakueringer, oversvømmelser og jordras på Vestlandet

Kastene er verst

Lørdag morgen meldte Meteorologisk institutt om sterk storm med orkan i kastene når ekstremværet Hilde for alvor treffer kysten senere på kvelden. Såkalt signifikant bølgehøyde, som er et uttrykk for å angi høyden på havbølger, er ventet å bli fra 13 til 15 meter, men instituttet understreker at det kan komme enkeltbølger som er enda høyere.

– Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 50 meter per sekund. Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned. Som regel er det kastene som gjør størst skade, sier Eitrheim.

Må sikre gjenstander

Politiet i Nord-Trøndelag meldte lørdag formiddag om en rekke mindre ras, som førte til stengte veier, og gikk senere ut med en oppfordring om å sikre alle løse gjenstander før vinden treffer.

Den samme oppfordringen gjaldt også lenger nord langs kysten. «Storm: Politiet oppfordrer folk å sikre løse gjenstander, dvs. søppeldunker, spader etc. pga. storm i deler av Øst-Finnmark», skrev Øst-Finnmark politidistrikt i en twittermelding.

Ifølge Meteorologisk institutt stammer stormen Hilde fra et lavtrykk like sør for Island. Lavtrykket forsterker seg til et stormsenter som ventes å nå kysten av Nordland lørdag kveld, og fortsette hurtig nordøstover.

Les også: Nesten aldri skjedd: «Hilde» stopper Hurtigruten på hele kysten

Evakuerte plattform

Lørdag formiddag var hele 57 veistrekninger og ferjesamband stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras. Statens vegvesen og driftsentreprenørene er i full beredskap, forsikrer kriseleder Sigurd Olav Olsen i en pressemelding.

– Alt av tilgjengelig mannskaper og utstyr er ute. Vi forbereder oss også til de utfordringene som kan komme som følge av utviklingen av værsystemet, sier han.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte lørdag formiddag ut flomvarsel for fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.

Les også: Varsler flom fra Hordaland til Nordland

Statoil evakuerte lørdag oljeplattformen Njord A for et mannskap på 97 som et føre var-tiltak. Plattformen ligger nordvest for Trøndelag, og er dermed midt i leia for den sterke stormen som er på vei mot Midt-Norge, skriver Tidens Krav.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus