Meny

Lukkede asylmottak i Australia:

Beholder nyfødt baby - holder mor og far bak lås og slå

Australias minister for innvandring og grensekontroll, Scott Morrison, har strammet inn behandlingen av asylsøkere - til de grader at mor, far og søsken holdes borte fra en syk, nyfødt baby. Foto: AFP PHOTO/William WEST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En asylsøker som fødte en baby i Brisbane, holdes innesperret på asylmottak 18 timer i døgnet mens det ukegamle barnet er på sykehus på grunn av pusteproblemer.

Australia har innført det som diskuteres i Norge - lukkede asylmottak over en lav sko.

Og den konservative regjeringen som 7. september vant valget i Australia, med statsminister Tony Abbott og minister for innvandring og grensekontroll, Scott Morrison, i spissen, har innført et knallhardt regime for asylsøkere.

Det går fram av skjebnen til 31 år gamle Latifa, en flyktning av det forfulgte rohingya-folket i Myanmar.

For halvannen uke siden fødte hun på et sykehus i Brisbane, Australia. Men da babyen sist søndag var fire dager gammel, ble Latifa fjernet og plassert bak lås og slå i asylmottaket igjen, melder avisa The Sydney Morning Herald.

Les også: - Buddhister utslettet hel landsby

18 timer på lukket mottak

Babyen måtte bli igjen på sykehuset på grunn av pusteproblemer.

Moren, Latifa, må være på det lukkede asylmottaket 18 timer i døgnet, mens hennes nyfødte baby er på sykehuset. Faren Niza får ikke lov å besøke barnet i det hele tatt.

Latifa får være sammen med babyen fra 10 til 16 hver dag, og fraktes så tilbake til det lukkede asylmottaket Brisbane Immigration Transit Accommodation der hun er sammen med sin mann og to tidligere barn resten av døgnet.

Familien er egentlig sendt av australske myndigheter til den vesle øystaten Nauru, som australierne har inngått en avtale med, om å deportere asylsøkere dit. Familien ble midlertidig sendt tilbake til Australia på grunn av fødselen.

Les også: Strammet inn asylpolitikken samme dag som han ble tatt i ed

Talsmann: – Ikke sunt

I en pressemelding fra departementet til Scott Morrison heter det at babyen forblir på en spesialavdeling ved Mater sykehus i Brisban og at moren daglig blir transport dit. Hun har anledning til og har vært sammen med babyen hver dag, heter det i pressemeldingen gjengitt av The Guardian.

- Legene ved sykehuset tilrår mødrene å ikke overnatte med babyene ved spesialavdelingene, heter det videre.

Det siste blir avvist av sykehuset selv.

The baby remains in a special care unit at Mater hospital, Brisbane and the mother is being transported to the hospital daily," the minister said in a statement.

"She is able to, and has been staying with the baby throughout each day.

"Doctors at the hospital advise it is common practice for mothers not to stay overnight with babies in special care units due to bed restrictions."

Les også: Høyresiden tar makta i Australia

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus