Meny

Vold og desperasjon på Filippinene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden forverrer seg i tyfonrammede Tacloban.

I desperasjonen etter mat og ly blir det farligere å være i Tacloban for hver dag. De som får tak i våpen, skyter sine medborgere. De som overlever, må forlate de eldre og syke for å redde seg selv.

– Hun ville ikke bli med oss, hun sa hun kommer til å dø snart uansett, sier Lilian Irac, som snart må reise fra moren sammen med barna.

– Hvilket annet valg har jeg? Det er verken mat eller drikkevann her. Barna lider av magesykdommer. 

Les også: Begravelser på Filippinene avlyst på grunn av skyting

Ifølge de offisielle tallene har minst 3.633 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. I tillegg har to millioner mistet hjemmene sine, og i de verst rammede områder er hele byer lagt i grus.

Mange lik ligger fortsatt i gatene, og anslagene over antall døde er derfor høyst usikkert. Døde kan også ha blitt skylt vekk av de store vannmassene.

Les også: FN føler de har sviktet tyfonrammede

Mange overlevende ber nå om å få sitte på med fly fra luftforsvaret og skip fra sjøforsvaret for å komme seg vekk. De som har råd, forsøker å komme seg ut ved hjelp av kommersielle transportmidler.

Sjøforsvaret opplyser at det bare torsdag transporterte 3.000 mennesker til Cebu, og at folk allerede står i kø for å bli med neste båt på søndag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus