Norges første europaminister om sin strategi:

Vidar Helgesen: – Vil kjempe hardere for Norge i EU

– Vi skal være tydelige på Norges interesser og kjempe for dem i EU, sier europaminister Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
– Vi skal være tydelige på Norges interesser og kjempe for dem i EU, sier europaminister Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Norge har fått en egen europaminister - med fortid som kampanjesjef for EU-medlemskap. - Jeg skal stå på for norske interesser, forsikrer han mot beskyldninger om at han vil bli EUs mann ved Kongens bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Norges europaminister:

Vidar Helgesen er statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor. Han har også ansvar for samordning av arbeidet med EØS-saker og forholdet til EU, i Utenriksdepartementet.

Han er født i Bodø 21. november 1968 og vokste opp på Nøtterøy i Vestfold. Helgesen er cand. jur. fra Universitetet i Oslo i 1998.

Helgesen var statssekretær i Utenriksdepartementet 2001-2005 under Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Helgesen var spesialrådgiver i det internasjonale Røde Kors i Genève 1998–2001. Siden 2006 har han vært generalsekretær i International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), i Stockholm.

Kilde: Regjeringen.

– EØS-, Schengen- og de 70 andre avtalene vi har med EU, gjør EU-spørsmål til innenrikspolitikk. Politikken for å utnytte avtalene må gjøres på tvers av alle departementer. Og vi må ha en mer aktiv europapolitikk.

Slik forklarer den nyutnevnte statsråden i statsminister Erna Solbergs stab, Vidar Helgesen, at han har fått en posisjon de færreste EU-land har, en egen europaminister.

Han lover at den nye regjeringen vil fremme Norges interesser bedre i Brussel enn forgjengerne Jonas Gahr Støre (Ap) og Espen Barth Eide (Ap).

EUs mann ved Kongens bord?

Skeptikere frykter derimot at Vidar Helgesen vil bringe Norge ut på glattisen overfor EU, når han som Høyres kampanjesjef for å få Norge inn i EU i 1994, er den som skal fronte Norge vis-a-vis vår store nabo.

- Jeg kan ikke løpe fra min CV, men er ikke her for å fremme EUs interesser. Jeg er mer opptatt av at jeg som statsråd er her for å fremme norske interesser, enn i påstander om hva man kan forvente av meg.

Det sier Vidar Helgesen når ABC Nyheter konfronterer ham med hva Klassekampens nyhetsleder Kjell-Erik Kallset skriver: At Helgesen ikke blir Norges mann mot EU, kanskje snarere EUs mann ved kongens bord.

- Jeg har Norges tilknytningsform til EU som grunnlag for det jeg gjør, og vil ikke reise noen debatt om EU-medlemskap, sier Helgesen og legger til:

- Vi skal være tydelige på våre interesser og kjempe for dem. Det var for så vidt også vårt utgangspunkt i EU-medlemskapsdebatten i 1994. «Sikrere fremtid for norske interesser» var Høyres parole da.

Men det første Helgesen vil gjøre når han tirsdag møter EU i det halvårlige EØS-rådsmøtet i Brussel, er å gi etter i striden om ostetoll.

Les: Vidar Helgesen lover EU å senke ostetollen

Slik vil Helgesen gjøre det videre:

Saken fortsetter under bildetEU-tilhengerne møtte opp for å hylle Solberg-regjeringen da den tiltrådte 16. oktober. Vidar Helgesen forteller hvordan Norge vil forholde seg til EU framover. Foto: Thomas Vermes.EU-tilhengerne møtte opp for å hylle Solberg-regjeringen da den tiltrådte 16. oktober. Vidar Helgesen forteller hvordan Norge vil forholde seg til EU framover. Foto: Thomas Vermes.

- Politikken for å utnytte avtalene må gjøres på tvers av alle departementer. Så jeg har politisk ansvar både for UDs europaarbeid og koordinerings- og pådriveransvar for alle de andre departementene i deres arbeid med EØS-saker, forteller Helgesen.

- Det er et viktig signal at denne posisjonen er lagt til statsministerens kontor, understreker han.

- Jeg vil starte med å sette meg inn i hva de enkelte departementene har å gjøre på deres respektive områder og har nå en runde til hver enkelt av dem for å bli oppdatert. Oversikten vil setter oss i stand til tidlig å ta standpunkt til hva som blir viktig for oss i relasjon til EU, sier Helgesen.

Europaministeren som samtidig er stabssjef, har forskanset seg i Forsvarets ledelsesbygning i Oslo sammen med statsministeren. Helgesens stab for europaspørsmål befinner seg derimot i UD i Vika.

– Politisk prioritering har manglet

Den nye regjeringen har lovet å bli mer aktive i europapolitikken enn det stoltenbergregjeringene har vært.

- Jeg har lyst til å si at det har vært gjort mye godt arbeid på tjenestemanns- og ekspertnivå hittil også. Det som har manglet, er den politiske prioriteringen av EU- og EØS-prosesser fra A til Å, .

- Med hånda på hjertet, syns du Jonas Gahr Støre og deretter Espen Barth Eide førte en dårlig europapolitikk, veldig forskjellig fra det Høyre står for?

- Jeg har ikke lyst til å felle noen dom over forgjengerne, og har heller ikke bodd i Norge de siste åtte årene. Men jeg tror vi har stort potensial for å legge større politisk kraft i EU- og EØS-saker, sier Helgesen og trekker fram ett eksempel på en mulighet den forrige regjeringen ikke utnyttet:

Norge taust om energi

EU har lagt fram en grønnbok om energi- og klimarammeverk mot 2030.

- Norge ble invitert til å komme med innspill, og gjorde det ikke. Jeg mener det er åpenbart at Norge har store interesser på energi- og klimaområdet. Den type prosesser vi være på. Vi må være tidlig ute, klargjøre norske posisjoner og være klare på våre posisjoner, slår Helgesen fast.

Han er ikke alene om å mene at foregående regjering har forsømt seg i europapolitikken på det området.

Det påpeker miljøstiftelsen Bellona overfor ABC Nyheter. I motsetning til daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sendte Bellona selv et omfattende høringssvar.

Heller telefonrør enn pisk

En av mulighetene ministre fra utenforlandet Norge har til å møte sine kolleger i EU, er når de blir invitert til uformelle ministermøter. Det har tidligere regjeringer ikke alltid benyttet seg av.

- Ofte vil det være naturlig at fagministrene drar på slike møter, sier Helgesen om det.

- Vil du bruke pisk for å få dem av gårde?

- Pisk inngår ikke min verktøykasse. Vi må være til stede på uformelle ministermøter som vi blir invitert til, for å påvirke saker som kan være viktige for Norge, men ikke minst for å bygge kontakter. Det er viktig når vi senere trenger å løfte telefonrøret, svarer europaministeren.

- Ett uformelt ministermøte i EU gjenstår i år etter vi tiltrådte, for kommunal- og regionalministre. Der vil Jan Tore Sanner være, legger han til.

- Vil denne regjeringen delta mer aktivt på slike møter, enn den forrige?

-Det er vår klare ambisjon.

Les også: Arbeidsministeren krevde reforhandling av EØS-avtalen

Soving og ikke-soving

Vidar Helgesen vil oftere og kjappere inn hit: EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Thomas Vermes.Vidar Helgesen vil oftere og kjappere inn hit: EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Thomas Vermes.

- Du har snakket om at Norge må komme tidligere inn i EU-prosessen. Har departementene til nå sovet i timen?

- Jeg vil ikke bruke det uttrykket, og mener ikke det generelt, sier Helgesen.

- Du vil finne eksempler på lovgivningsprosesser i EU hvor vi har sovet i timen, og andre prosesser hvor Norge har vært tidlig ute. Noen ganger når vi har vært tidlig ute, har vi fått gjennomslag, andre ganger ikke. Vi har ingen garantier siden vi ikke er med i alle fora.

Les også: SV Holder på EØS og kapitalisme kommende stortingsperiode

Snillere i EU-klassen?

- Kritiske røster mener dagens regjering med «aktiv europapolitikk» mener raskere og mer tilpasning til EUs politikkutforming. Hva sier du til det?

- Vi vil være raskere og mer aktive på å innlemme lovgivning. Det er ingen grunn til å ha et etterslep når det er ikke politiske eller konstitusjonelle problemer med sakene, slår Helgesen fast.

- Så vil det være noen spørsmål hvor Norge har andre holdninger enn EU. Da blir det en vurdering fra sak til sak hvordan vi håndterer det, sier statsråden.

Les også: Norge har blitt mye flinkere i EU-klassen

– Retorisk frykt om oss

Han påpeker at ulik håndtering av EU-direktiver også blir påvirket av hvilket innenrikspolitiske syn ulike partier har:

- Fordi EØS er innenrikspolitikk, vil det bli ulike syn fra den ene til den andre regjeringen, fordi ulike partier ut fra nasjonale vurderinger vil ha et annet syn på noen direktiver.

- Men jeg tror ikke forskjellene skal overdrives. Jeg ser at det er en retorisk frykt at vi skal bli mer aksepterende til EU-lovgivning. Men det resonnementet har ikke noen konkret forankring.

- Våre forgjengere aksepterte det meste. Selv i spørsmålet om Postdirektivet kom de bare med et varsel om en framtidig reservasjon, ikke en faktisk reservasjon, sier Vidar Helgesen.

Les også: Idag feller EU-ministrene dommen over EØS-avtalen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:52 Ni år gammel gutt savnet i Oslo01:39 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia
Siste nytt
01:52NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo01:39VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus