Norges første europaminister om sin strategi:

Vidar Helgesen: – Vil kjempe hardere for Norge i EU

– Vi skal være tydelige på Norges interesser og kjempe for dem i EU, sier europaminister Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
– Vi skal være tydelige på Norges interesser og kjempe for dem i EU, sier europaminister Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Norge har fått en egen europaminister - med fortid som kampanjesjef for EU-medlemskap. - Jeg skal stå på for norske interesser, forsikrer han mot beskyldninger om at han vil bli EUs mann ved Kongens bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Norges europaminister:

Vidar Helgesen er statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor. Han har også ansvar for samordning av arbeidet med EØS-saker og forholdet til EU, i Utenriksdepartementet.

Han er født i Bodø 21. november 1968 og vokste opp på Nøtterøy i Vestfold. Helgesen er cand. jur. fra Universitetet i Oslo i 1998.

Helgesen var statssekretær i Utenriksdepartementet 2001-2005 under Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Helgesen var spesialrådgiver i det internasjonale Røde Kors i Genève 1998–2001. Siden 2006 har han vært generalsekretær i International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), i Stockholm.

Kilde: Regjeringen.

– EØS-, Schengen- og de 70 andre avtalene vi har med EU, gjør EU-spørsmål til innenrikspolitikk. Politikken for å utnytte avtalene må gjøres på tvers av alle departementer. Og vi må ha en mer aktiv europapolitikk.

Slik forklarer den nyutnevnte statsråden i statsminister Erna Solbergs stab, Vidar Helgesen, at han har fått en posisjon de færreste EU-land har, en egen europaminister.

Han lover at den nye regjeringen vil fremme Norges interesser bedre i Brussel enn forgjengerne Jonas Gahr Støre (Ap) og Espen Barth Eide (Ap).

EUs mann ved Kongens bord?

Skeptikere frykter derimot at Vidar Helgesen vil bringe Norge ut på glattisen overfor EU, når han som Høyres kampanjesjef for å få Norge inn i EU i 1994, er den som skal fronte Norge vis-a-vis vår store nabo.

- Jeg kan ikke løpe fra min CV, men er ikke her for å fremme EUs interesser. Jeg er mer opptatt av at jeg som statsråd er her for å fremme norske interesser, enn i påstander om hva man kan forvente av meg.

Det sier Vidar Helgesen når ABC Nyheter konfronterer ham med hva Klassekampens nyhetsleder Kjell-Erik Kallset skriver: At Helgesen ikke blir Norges mann mot EU, kanskje snarere EUs mann ved kongens bord.

- Jeg har Norges tilknytningsform til EU som grunnlag for det jeg gjør, og vil ikke reise noen debatt om EU-medlemskap, sier Helgesen og legger til:

- Vi skal være tydelige på våre interesser og kjempe for dem. Det var for så vidt også vårt utgangspunkt i EU-medlemskapsdebatten i 1994. «Sikrere fremtid for norske interesser» var Høyres parole da.

Men det første Helgesen vil gjøre når han tirsdag møter EU i det halvårlige EØS-rådsmøtet i Brussel, er å gi etter i striden om ostetoll.

Les: Vidar Helgesen lover EU å senke ostetollen

Slik vil Helgesen gjøre det videre:

Saken fortsetter under bildetEU-tilhengerne møtte opp for å hylle Solberg-regjeringen da den tiltrådte 16. oktober. Vidar Helgesen forteller hvordan Norge vil forholde seg til EU framover. Foto: Thomas Vermes.EU-tilhengerne møtte opp for å hylle Solberg-regjeringen da den tiltrådte 16. oktober. Vidar Helgesen forteller hvordan Norge vil forholde seg til EU framover. Foto: Thomas Vermes.

- Politikken for å utnytte avtalene må gjøres på tvers av alle departementer. Så jeg har politisk ansvar både for UDs europaarbeid og koordinerings- og pådriveransvar for alle de andre departementene i deres arbeid med EØS-saker, forteller Helgesen.

- Det er et viktig signal at denne posisjonen er lagt til statsministerens kontor, understreker han.

- Jeg vil starte med å sette meg inn i hva de enkelte departementene har å gjøre på deres respektive områder og har nå en runde til hver enkelt av dem for å bli oppdatert. Oversikten vil setter oss i stand til tidlig å ta standpunkt til hva som blir viktig for oss i relasjon til EU, sier Helgesen.

Europaministeren som samtidig er stabssjef, har forskanset seg i Forsvarets ledelsesbygning i Oslo sammen med statsministeren. Helgesens stab for europaspørsmål befinner seg derimot i UD i Vika.

– Politisk prioritering har manglet

Den nye regjeringen har lovet å bli mer aktive i europapolitikken enn det stoltenbergregjeringene har vært.

- Jeg har lyst til å si at det har vært gjort mye godt arbeid på tjenestemanns- og ekspertnivå hittil også. Det som har manglet, er den politiske prioriteringen av EU- og EØS-prosesser fra A til Å, .

- Med hånda på hjertet, syns du Jonas Gahr Støre og deretter Espen Barth Eide førte en dårlig europapolitikk, veldig forskjellig fra det Høyre står for?

- Jeg har ikke lyst til å felle noen dom over forgjengerne, og har heller ikke bodd i Norge de siste åtte årene. Men jeg tror vi har stort potensial for å legge større politisk kraft i EU- og EØS-saker, sier Helgesen og trekker fram ett eksempel på en mulighet den forrige regjeringen ikke utnyttet:

Norge taust om energi

EU har lagt fram en grønnbok om energi- og klimarammeverk mot 2030.

- Norge ble invitert til å komme med innspill, og gjorde det ikke. Jeg mener det er åpenbart at Norge har store interesser på energi- og klimaområdet. Den type prosesser vi være på. Vi må være tidlig ute, klargjøre norske posisjoner og være klare på våre posisjoner, slår Helgesen fast.

Han er ikke alene om å mene at foregående regjering har forsømt seg i europapolitikken på det området.

Det påpeker miljøstiftelsen Bellona overfor ABC Nyheter. I motsetning til daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sendte Bellona selv et omfattende høringssvar.

Heller telefonrør enn pisk

En av mulighetene ministre fra utenforlandet Norge har til å møte sine kolleger i EU, er når de blir invitert til uformelle ministermøter. Det har tidligere regjeringer ikke alltid benyttet seg av.

- Ofte vil det være naturlig at fagministrene drar på slike møter, sier Helgesen om det.

- Vil du bruke pisk for å få dem av gårde?

- Pisk inngår ikke min verktøykasse. Vi må være til stede på uformelle ministermøter som vi blir invitert til, for å påvirke saker som kan være viktige for Norge, men ikke minst for å bygge kontakter. Det er viktig når vi senere trenger å løfte telefonrøret, svarer europaministeren.

- Ett uformelt ministermøte i EU gjenstår i år etter vi tiltrådte, for kommunal- og regionalministre. Der vil Jan Tore Sanner være, legger han til.

- Vil denne regjeringen delta mer aktivt på slike møter, enn den forrige?

-Det er vår klare ambisjon.

Les også: Arbeidsministeren krevde reforhandling av EØS-avtalen

Soving og ikke-soving

Vidar Helgesen vil oftere og kjappere inn hit: EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Thomas Vermes.Vidar Helgesen vil oftere og kjappere inn hit: EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Thomas Vermes.

- Du har snakket om at Norge må komme tidligere inn i EU-prosessen. Har departementene til nå sovet i timen?

- Jeg vil ikke bruke det uttrykket, og mener ikke det generelt, sier Helgesen.

- Du vil finne eksempler på lovgivningsprosesser i EU hvor vi har sovet i timen, og andre prosesser hvor Norge har vært tidlig ute. Noen ganger når vi har vært tidlig ute, har vi fått gjennomslag, andre ganger ikke. Vi har ingen garantier siden vi ikke er med i alle fora.

Les også: SV Holder på EØS og kapitalisme kommende stortingsperiode

Snillere i EU-klassen?

- Kritiske røster mener dagens regjering med «aktiv europapolitikk» mener raskere og mer tilpasning til EUs politikkutforming. Hva sier du til det?

- Vi vil være raskere og mer aktive på å innlemme lovgivning. Det er ingen grunn til å ha et etterslep når det er ikke politiske eller konstitusjonelle problemer med sakene, slår Helgesen fast.

- Så vil det være noen spørsmål hvor Norge har andre holdninger enn EU. Da blir det en vurdering fra sak til sak hvordan vi håndterer det, sier statsråden.

Les også: Norge har blitt mye flinkere i EU-klassen

– Retorisk frykt om oss

Han påpeker at ulik håndtering av EU-direktiver også blir påvirket av hvilket innenrikspolitiske syn ulike partier har:

- Fordi EØS er innenrikspolitikk, vil det bli ulike syn fra den ene til den andre regjeringen, fordi ulike partier ut fra nasjonale vurderinger vil ha et annet syn på noen direktiver.

- Men jeg tror ikke forskjellene skal overdrives. Jeg ser at det er en retorisk frykt at vi skal bli mer aksepterende til EU-lovgivning. Men det resonnementet har ikke noen konkret forankring.

- Våre forgjengere aksepterte det meste. Selv i spørsmålet om Postdirektivet kom de bare med et varsel om en framtidig reservasjon, ikke en faktisk reservasjon, sier Vidar Helgesen.

Les også: Idag feller EU-ministrene dommen over EØS-avtalen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Siste nytt
13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus