Meny

Ekstremværet «Hilde» når Trøndelag og Helgeland

OG VERRE SKAL DET BLI: Slik så det ut i Bergen fredag ettermiddag i forbindelse med at mannskaper fra brann- og redningsetaten forsøker å lede bort store mengder utenfor en boligblokk. Foto: Remi Boe Presttun (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet «Hilde» kommer som sterk storm lørdag kveld til Trøndelag og Helgeland, melder Meteorologisk institutt.
Hva er ekstremvær?
  • Vinden eller nedbøren er så kraftig, forventet vannstand så høy eller snøskredfaren så stor at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.
  • Været berører et stort område, for eksempel et helt fylke.
  • I Norge har Meteorologisk institutt ansvar for å varsle om farlig vær.
  • En liste med navn brukes fortløpende for å identifisere de forskjellige ekstremværhendelsene. Lista består av gutte- og jentenavn, annet hvert, i alfabetisk rekkefølge.
(Kilde: Meteorologisk institutt)

Uværet, som har fått navnet «Hilde», kommer som vestlig storm med vindkast på 30 meter i sekundet, melder meteorologene.

Når det kommer inn over land, vil det ha vindkast på 38-45 meter i sekundet.

Det varsles om høye bølger inn over kysten, signifikant bølgehøyde varsles til å bli omkring 12 til 14 meter.

Les også: Styrtregn skaper vannkaos på Vestlandet

Kan bli farlig

Vindkastene og bølgene kan ifølge meteorologene bli farlige for mennesker.

– Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 45 meter per sekund. Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned, sier meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet til NRK.

Meteorologen varsler også ekstreme bølgehøyder.

– Bølgehøyden er på rundt 12 meter, men det kan også komme enkeltbølger på 18 meter inn mot land. Bølgene kommer samtidig som tidevannet er på sitt høyeste, og lufttrykket er svært lavt så det vil løfte vannet enda mer.

Uvær i store deler av landet

Kraftig regnvær har skapt store problemer på Vestlandet gjennom dagen fredag.

I Trøndelag forbereder de seg nå på ekstremværet, og Leka-fergen er innstilt.

I Nordland er flere ferger innstilt på grunn av uværet. Fergene ventes å gå som normalt fra lørdag morgen, men reisende bes å sjekke før de setter seg i bilen og kjører mot båten.

Hurtigrutesambandet Bodø-Væran er også innstilt.

Også i Troms gir uværet utfordringer for hurtigrutetrafikken, melder iTromsø , som melder om innstilt hurtigbåt fra Troms til Harstad og Finnsnes.

Sjekk været der du er

Åttende ekstremvær siden 2010

Forrige gang et ekstremvær fikk et navn, var i juni i år. Da slo Geir til i Agder-fylkene, Buskerud, Oppland og Telemark. Det ble satt flere nedbørsrekorder, men uværet gjorde liten skade.

I august 2012 ble det varslet at ekstremværet Frida skulle ramme Agder-fylkene. På Sørlandet ble det imidlertid ikke ekstremt mye nedbør. Uværet rammet i stedet Vestfold og Buskerud, der oversvømmelser og jordras gjorde stor skade.

«Hilde» er ekstremvær nummer åtte siden 2010, da meteorologene begynte å gi navn til uværssystemene. Det første het Ask, og siden har vi hatt Berit, Cato, Dagmar, Emil, Frida og Geir.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus