Meny

Backene senket Norge på overtid

Marcus Pedersens scoring var ikke nok til å hindre dansk seier i Herning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolai Boilesens nikk i tomt mål på overtid ga Danmark 2-1-seier over Norge i fredagens landskamp i fotball.

Høyreback Casper Ankersen kom seg til dødlinjen og la inn, og ved lengste stolpe gikk venstrebacken i været og beseglet Norges skjebne.

Det så ut som Marcus Pedersen hadde gitt Norge et sterkt resultat i Per-Mathias Høgmos tredje landskamp da han ble spilt fram av Morten Gamst Pedersen og bredsidet inn 1-1 i det 78. minutt. Danskene ropte forgjeves på offside mot Barnsley-spissen.

Les også: Høgmo fornøyd tross tap

Minutter senere kunne Mohammed Abdellaoue ha avgjort kampen da han ble spilt gjennom av debutant Mats Møller Dæhli, men skuddet gikk svakt over mål.

Seier ville vært for godt betalt i en kamp med to svært ulike omganger. William Kvist ga danskene ledelsen i en første omgang hvor Norge var klart best, men Danmark dominerte stort etter pause. Rune A. Jarstein holdt Norge inne i kampen med flere kjemperedninger da.

– Vi holder på å utvikle et lag som kan ta poeng når EM-kvalifiseringen starter i september. Vi tapte i dag, men vi gjorde en god kamp, og det er jeg fornøyd med, sa Høgmo.

I sin 147. og kanskje siste landskamp mønstret Morten Olsen en tilnærmet idealoppstilling med over dobbelt så mange landskamper i snitt som Høgmos utvalgte (36,2 mot 16,7). Likevel framsto Norge i første omgang som laget med størst vilje og evne til å spille.

Det endret seg i annen omgang, etter at Olsen byttet inn flere av sine unge spillere. Han har fortsatt til gode å tape for Norge etter 13 år som dansk landslagssjef, men statistikken var i fare fredag, mot et norsk lag som avsluttet med tre debutanter på banen.

Imponerte

Norge imponerte fra start. Ruben Yttergård Jenssen var høyt og lavt, Ola Kamara stresset danskene til mange feil med ballen og backene stormet i angrep. Norge spilte seg stadig til gode muligheter, men var litt for ivrige og avsluttet et trekk for tidlig.

I stedet tok Danmark ledelsen på sitt første alvorlige framstøt. Det skjedde på et hjørnespark etter 13 minutter. Kvist startet mot nærmeste stolpe og nikket Christian Eriksens presise serve i nettet.

Det stoppet ikke Norge, som fortsatte å stå for spillet i Herning. Likevel kunne det stått 2-0 i det 19. minutt, da Eriksen viste fram sin eminente teknikk, driblet av to nordmenn og var alene gjennom. Jarstein slo så vidt til corner.

Norges sjanser skulle komme. I det 26. minutt ble Omar Elabdellaoui spilt til dødlinjen. Stephan Andersen slo hans harde innlegg ut i feltet, der Tarik Elyounoussi hadde nesten hele målet å sikte på. Daniel Agger kastet ut en fot og blokkerte skuddet.

Selvtillit

Norge spilte på seg selvtillit og tok seg i perioder lekende lett gjennom de danske leddene. I det 35. minutt burde det blitt utligning etter flott veggspill mellom Pedersen og Elyounoussi. Pedersen støtte ballen forbi keeper og noen centimeter utenfor.

Eriksen var den ene dansken som ga Norge problemer, men han måtte hjelpes av banen med vond ankel etter at han ble felt av Vegard Forren ti minutter før pause. Agger skrudde frisparket rundt muren, men Jarstein holdt ballen.

Etter pause var det et skjerpet dansk lag som kom på banen og skapte flere store sjanser. Jarstein måtte holde Norge inne i kampen, blant annet da han slo Peder Ankersens skudd i tverrliggeren og Aggers stuss til corner.

Etter fem bytter for hvert lag var det i stedet Marcus Pedersen som bredsidet inn 1-1 for Norge, til sjokkert stillhet på MCH Arena. Men til sist ble det dansk jubel.

Slik startet lagene

Norge (4-2-2):

1 Rune A. Jarstein – 16 Omar Elabdellaoui, 4 Tore Reginiussen, 23 Vegard Forren, 2 Tom Høgli – 15 Per Ciljan Skjelbred, 6 Stefan Johansen, 19 Ruben Yttergård Jenssen, 10 Tarik Elyounoussi – 14 Ola Kamara, 18 Marcus Pedersen.

Danmark (4-2-3-1):

1 Stephan Andersen – 6 Lars Jacobsen, 3 Simon Kjær, 4 Daniel Agger, 5 Nicolai Boilesen – 7 William Kvist, 2 Niki Zimling – 10 Emil Larsen, 8 Christian Eriksen, 9 Michael Krohn-Dehli – 11 Nicklas Bendtner.

Ute av VM

Morten Olsens mannskap skal heller ikke til VM i Brasil neste sommer. Våre naboer fikk en svært uheldig start på kvalifiseringen og endte opp som den dårligste toer. Danmark tapte blant annet 0-4 hjemme mot Armenia, noe som førte til massiv kritikk mot landslagstrener Morten Olsen som til sammen har styrt det danske landslaget i 32 år.

Danmark og Arsenals Nicklas Bendtner startet uken med sykdom. Den uberegnelige spilleren er nå blitt frisk og klar for å møte Norge. Bendtner senket Norge med to mål sist lagene møttes. Dermed er det lurt av Høgmo & co. å se ekstra opp for denne dansken som sammen med Tottenhams Christian Eriksen skal prøve å gjenskape suksessen fra forrige kamp.

Les flere fotballnyheter her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus