Meny

Sp varsler kamp for ostetollen

Sp-leder Liv Signe Navarsete og statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp-leder Liv Signe Navarsete varsler kamp i Stortinget for ostetollen. Hun satser på at Venstre og KrF blir allierte i kampen for å bevare ostetollen som de rødgrønne innførte.

– Det regjeringen nå planlegger, er å legge en tollendring inn i statsbudsjettet for 2015. Men regjeringen har ikke flertall alene, og Venstre og KrF har uttalt seg kritisk til reversering av ostetollen, sier Navarsete til Nationen.

Avisen meldte fredag at regjeringen kommende tirsdag vil informere EU om at det norske tollregimet for ost og kjøtt vil bli endret.

EU- og EØS-minister Vidar Helgesen (H) orienterte fredag Europautvalget i Stortinget om beslutningen.

Det betyr at den nye regjeringen gjør om på tollen på ost og kjøtt som de rødgrønne partiene innførte fra 1. januar i år.

Les også: Vidar Helgesen vil stå på for norske interesser

EØS-rådet tirsdag

Helgesen fortalte Europautvalget at regjeringen har som målsetting å endre dagens tollregime for ost og kjøtt, men la til at det er behov for mer tid til å vurdere saken før endringer i dagens system legges frem. Dette vil statsråden meddele EU i EØS-rådets møte 19. november.

Les også: Trekker tilbake ost etter listeria-funn

– Fryktelig negativt signal

Sp-lederen sier ostetollen er en av de sakene hun er mest glad for å ha fått gjennom i den rødgrønne regjeringen.

– Tollvernet betyr så mye. Mange bønder har lagt opp investeringene sine etter den. Regjeringen sender et fryktelig negativ signal til næringen. I tillegg kommer en kraftig skatteøkning som følge av fjerningen av arveavgiften, sier Navarsete.

I tillegg til endringer i ostetollen, vil Helgesen tirsdag informere EU om at Norge vil innføre EUs tredje postdirektiv og innlemme den såkalte pediatriforordningen i EØS-avtalen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus