Meny

Fikk to politibatonger i munnen, men ingen legesjekk

Fredag 21. mai klokken 09.45 stikker politibetjentene to batonger i munnen på den mistenkte som senere verken blir tiltalt eller siktet for noe lovbrudd i sakens anledning. Den ukjente mannen kan ha blitt sendt ut av landet før Spesialenheten for politisaker fikk snakket med ham. Foto: Shane A. Caldwell (Circus bazaar)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politiet granskes av Spesialenheten etter at sivilkledde betjenter stakk to batonger i munnen på en mistenkt mann. Selv om han åpenbart hadde problemer i etterkant, fikk den mistenkte heller ingen legekontroll.

Politiets brutale behandling av den mistenkte mannen fant sted 21. mai nær Carl Berners plass i Oslo.

Tvers over gata sto den nybakte pappaen Shane A. Caldwell i vinduet hjemmet og filmet den sjokkerende episoden.

– Politiet hadde batongene i munnen på mannen i nesten tre minutter, sier Caldwell til ABC Nyheter.

Caldwell filmet betjentenes fremferd i 18 minutter fra vinduet med sitt nyfødte barn på armen. Og på sin nettside - Circus Bazaar - har han lagt ut en anonymisert versjon på to minutter.

Se Caldwells video her (ekstern lenke).

Saken er oversendt Spesialenheten for politisaker, men det er usikkert om de kan få snakket med offeret som allerede kan være sendt ut av landet.

Men saken har allerede ført til at oslopolitiet har forbudt denne bruken av batong.

«Da ledelsen i politidistriktet ble kjent med saken i juni, ble det sendt ut underretning til alle mannskaper om at metode med bruk av batong ikke er tillatt», heter det i en pressemelding om saken.

Vi etterforsker både den konkrete handlingen og politiets praksis rundt bruk av batong på en slik måte, sier jurist og etterforskningsleder Marit Storeng ved Spesialenheten for politisaker, til ABC Nyheter.

Hun vil ikke kommentere hvem de har snakket med så langt i etterforskningen.

Mister pusten

ABC Nyheter har sett hele filmen uten noen form for redigering. Den viser hvordan tre sivilkledde politibetjenter behandler to menn.

Den ene betjenten står rolig sammen med en av mennene bak bilen. De står og ser på at den andre mannen, som kan være i slutten av 20-åra, blir lagt i bakken mens politiet roper at han skal åpne munnen.

Etter hvert stikker betjentene hver sin batong inn i mannens munnhule, en ureglementert metode for å forhindre mistenkte personer fra å svelge narkotika eller annet.

Til slutt blir den unge mannen liggende og vri seg på gata. De to betjentene fjerner seg, men etter kort tid kommer den kvinnelige betjenten tilbake og dytter han opp på bilens panser hvor mannen blir liggende slapp.

Det ser ut som om han har problemer med pusten.

Mannen ser ut til å være i slutten av 20-åra og i ettertid sier politiet at det var mistanke om at han skulle svelge narkotika som utløste den sjokkerende bruken av batong.

Norsk senter for menneskerettigheter sier handlingene fremstår «som et brudd på de rammer politiet er underlagt».

Senteret antyder også at det kan være brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, viser et brev som er gjengitt på Caldwells nettside

Det er ikke første gang norsk politi kritiseres for behandlingen av mistenkte.

I 2011 dukket det opp en video hvor en politimann setter støvelen i nakken på en mann som ligger på magen på asfalten med hendene bak ryggen.

Les også: Her tråkker politiet på arrestanten

Og i september 2006 døde Eugene Ejike Obiora etter et basketak med polititjenestemenn i Trondheim.

Har ikke advokat

Offeret har i ettertid ikke anmeldt overgrepet som finner sted i en stille sidegate til Christian Michelsens gate. Hverken oslopolitiet eller spesialenheten kan opplyse om mannen har noen forsvarer, selv om han skal ha vært varetektsfengslet for andre forhold.

– Vi har ingen opplysninger å komme med her, sier Unni Grøndahl som er oslopolitiets kommunikasjonssjef.

Spesialenhetens etterforskningsleder Marit Storeng opplyser at de heller ikke har navn på noen advokat som representerer mannen.

– Vi etterforsker nå saken. Det er vanskelig å si når vi kan være ferdige, men vi håper å få sendt saken til sjefen for avgjørelse over nyåret, sier Storeng.

Det har ikke vært mulig å få avklart om mannen fortsatt befinner seg i Norge eller om han er sendt ut av landet før Spesialenheten ble koblet inn i saken.

Først i forrige uke ble Shane A. Caldwell avhørt som vitne.

I midten av oktober besvarte Oslo politidistrikt (OPD) en henvendelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i denne saken.

Her fremkommer det at den åpenbart rystede mannen ikke fikk noen legebehandling i etterkant.

«Ut fra det OPD kjenner til nå ble ikke ambulanse tilkalt. Det antas at Spesialenhetens etterforskning vil bringe klarhet i dette», skriver oslopolitiet og fortsetter:

«Ut fra det OPD kjenner til nå ble ikke personen kjørt til legevakten. Det antas at Spesialenhetens etterforskning vil bringe klarhet i dette».

Og på spørsmål om hvilken type narkotika det skal ha vært mistanke om, svarer politidistriktet:

«Hva slags narkotika de aktuelle tjenestepersonene hadde mistanke om at personen forsøkte å svelge kjenner ikke OPD til med sikkerhet. Det antas at Spesialenhetens etterforskning vil bringe klarhet i dette».

– Spesialenheten ønsker å belyse hele hendelsesforløpet knyttet til batongbruken. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere enkelthetene i etterforskingen, sier etterforskningsleder Storeng.

Fredag hadde diskriminerinsgombudet ikke anledning til å kommentere saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus