Meny

Kina lemper på ettbarnspolitikken

Kinas president Xi Jinping (t.h.) vil tillate at personer som selv er enebarn, får to barn. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina vil lempe på sin ettbarnspolitikk. Kommunistpartiet har også besluttet å avskaffe et system hvor lovbrytere kan bli dømt til flere års straffarbeid uten rettssak.

Kina kom fredag med en mengde detaljerte reformplaner, der det ble lovet omfattende endringer i økonomien og på det sosiale området. Det skjer etter et reformmøte kommunistpartiet hadde for få dager siden.

Endringen i ettbarnspolitikken innebærer at par kan få ha to barn hvis en av foreldrene er enebarn, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Kina vil også endre sitt «omskolering-gjennom-arbeid»-system, hvor lovbrytere kan bli dømt til å være flere år i arbeidsleirer, uten rettssak. Dette er ifølge nyhetsbyrået ett av flere tiltak for å forbedre menneskerettighetenes vilkår og juridisk praksis i landet.

Det ble også sagt at Kina gradvis vil redusere antall forbrytelser som kan straffes med dødsstraff.

Ettbarnspolitikken har vært gjeldende i Kina siden 1979. Den går ut på å belønne par som kun får ett barn med penger og bedre boliger enn andre. Ordningen har ført til at fødselsraten i Kina har sunket fra over to barn per kvinne til cirka 1,5 barn per kvinne. Det trengs over to barn per kvinne for å opprettholde befolkningens størrelse.

Kina er verdens mest folkerike land med langt over en milliard innbyggere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus