Meny

Fabian Stang: – Barna mine har blitt ranet

RAN: Ordfører i Oslo Fabian Stang har selv opplevd at hans egne barn ble ranet. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-ordfører Fabian Stang mener ransbølgen fører til usikkerhet.

I høst har en voldsomt ransbølge herjet i hovedstaden. Fra januar til november i år ble det begått 778 personran i Oslo.

Ordfører Fabian Stang sier til ABC Nyheter at han selv har opplevd ran på nært hold, da begge sønnene hans ble ranet da de var yngre.

– Begge gutta mine ble ranet som barn. Jeg var veldig klar på nødvendigheten av å være til stede for dem og gi dem trygghet. Samtidig ville jeg ikke at de skulle bli sittende inne, men tvert i mot komme seg ut. Derfor tok jeg dem med tilbake til stedet hvor det skjedde. En av gutta ble truet til ikke å fortelle om ranet til noen, men jeg fikk overtalt ham til å anmelde det, og ranerne ble tatt, sier han.

Les også: To gutter siktet for barneran

Føler seg trygg

Ordføreren sier at han selv ikke er så mye ute.

– Jeg jobber mye om kveldene og går sjelden ut, men i disse julebordtider tenker jeg at man gjør klokt i å være varsom. Nå er det aldri offeret som er ansvarlig for det som skjer, men det er ikke nødvendigvis lurt å gå alene og full med Iphone 5 og tusenlapper stikkende ut av lomma, sier Stang og legger til:

OPPMERKSOMME: Tidligere politispaner Johnny Brenna ber folk være oppmerksomme på byen. Foto: NTB scanpixOPPMERKSOMME: Tidligere politispaner Johnny Brenna ber folk være oppmerksomme på byen. Foto: NTB scanpix

– Jeg var ute forleden kveld på et foredrag. Vi var flere og da var det naturlig for oss å gå sammen og følge med litt på hva som foregikk rundt oss. Selv er jeg ganske trygg.

– Dette er vår by!

Ordføreren understreker hvor viktig det er at ran blir anmeldt og at ranerne blir tatt.

– Det er viktig å få tatt ranerne, både av hensyn til ofrene men også av hensyn til dem selv, slik at vi kan få dem ut av kriminaliteten tidlig.

Les også: 14-15-åringer truet kvinne med våpen i Oslo

Stang advarer likevel mot at folk holder seg hjemme som følge av høstens ransbølge.

– Truslene mot barn og unge som blir ranet, om at de skal drepes om de forteller det til noen, er ikke reelle. Jeg tror foreldrene er flinke til å hjelpe barna til å forstå dette, og det er viktig at vi ikke gir opp å anmelde overfall.

– Hvis vi holder oss hjemme, har kjeltringene vunnet. Dette er vår by!

– Vær litt observant

Selvforsvarsekspert og tidligere politispaner Johnny Brenna, sier det er flere ting vanlige folk på gata bør være oppmerksomme på og som kan forebygge ranssituasjoner.

– Vær litt observant, unngå mørke steder og pass på hva du får i deg. Ikke drikk for mye. Ikke gå alene med plugger i ørene. Ranerne er ute og ser etter potensielle ofre som er tilgjengelige, og de med propper i ørene er yndlingsobjektene, sier han.

Nå er det i tillegg julebordsesong, og dermed også høytid for ran på åpen gate.

– Da er det mange som ikke er vant med å drikke, eller være ute, så dette er høytid for ranere.

Se kartet som viser omtalte ran og ransforsøk i Oslo siste måneden:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus