Meny

Vegetative pasienter kan være ved bevissthet

En ny studie viser at mange såkalt «vegetative» pasienter antagelig er blitt feildiagnostisert og er ved bevissthet. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte pasienter som har blitt diagnostisert til ikke å være ved bevissthet forstår likevel hva som skjer omkring dem og kan motta instrukser.

Flere tusen hjerneskadde mennesker verden rundt lever i en spesiell tilstand i årevis. De er ikke i koma, de er ikke hjernedøde, men de er i det legevitenskapen kaller «vegetativ tilstand», melder forskning.no.

Pasientene kan ha døgnrytme, de kan være våkne og de kan reagere på lyder og bevegelser. De kan til og med bevege seg i en form for søvngang, men de er ikke bevisste. Det trodde man i hvert fall inntil nylig.

Hjerneskanninger gjennomført av forskere ved Cambridge University viser at enkelte pasienter som har blitt diagnostisert som vegetative faktisk er ved bevissthet, og til og med kan følge enkle instukser.

– Man har antatt at disse pasientene ikke registrerer det som skjer rundt dem, og nå viser det seg at de faktisk er ved bevissthet, sier den danske hjerneforskeren Thomas Ramsøy til forskning.no.

Studien er nylig offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Neuroimage: Clinical.

Forskerne brukte elektroencefalogi (EEG) til å måle hjerneaktiviteten blant 21 pasienter i vegetativ tilstand og en kontrollgruppe på åtte friske personer.

De ble bedt om å være oppmerksomme på forskjellige ord, og klarte testene like godt som kontrollgruppen med friske personer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus