Meny

Politiet frykter julebordsesongen - øker trolig bemanningen

ØKER BEMANNINGEN: Stasjonsjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølen liker ikke ransutviklingen i hovedstaden, men politiet tar grep inn mot julebordsesongen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ransbølgen i Oslo fortsetter. Politiet frykter julebordsesongen og vil trolig øke bemanningen for å hindre flere personran. Kriminolog mener unge gjør seg selv til offer.

De siste dagenes personran føyer seg inn i den lange rekken av ranssaker i hovedstaden den siste tiden.

Bare i oktober var det over 100 personran eller ransforsøk i hovedstaden, noe som gjør de to siste månedene i hovedstaden til den verste ransperioden på fem år.

Nå varsler politiet at nå som julebordsesongen starter vil de følge ekstra godt med.

– Det er et fokus vi har. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre at folk kan gå trygt i gatene, sier leder for ransgruppa ved Grønland politistasjon, Tor Erik Hoøen, til ABC Nyheter.

Hoøen sier at politiet de siste dagene har pågrepet flere personer for ran. Han håper pågripelsene vil føre til færre ran når julebordene settes i gang.

– Vi vil trolig ha ekstra bemanning i gatene slik vi har hatt de siste helgene, sier han.

Les også: Fabian Stang: – Barna mine har blitt ranet

778 personran

Det er nå opprettet en egen gruppe ved politistasjonen på Grønland, som skal settes inn mot personran i hovedstaden. Den består av 18 personer, som jobber med å forhindre nye ran.

Fra januar til november i år ble begått 778 personran i hovedstaden.

– Det er alt for mye. Ett personran er ett for mye. Dette går på holdninger og det virker som ransmennene ikke bryr seg om hva de utsetter ofrene for, sier Kåre Stølen, stasjonsjef ved Grønland politistasjon, til ABC Nyheter.

Les også: Ingen pågrepet etter nytt ran i Oslo

Se ABC Nyheters oversikt over ranene som er begått den siste måneden i Oslo.

Les også: Tre unge menn slått og ranet i Oslo

Stølen presiserer likevel at hovedstaden er en trygg by.

– Oslo er en av de tryggeste byene i Europa, og har totalt hatt en nedgang i kriminalitet. Sammenlignet med andre hovedstader vi sammenligner oss med kommer Oslo godt ut, sier han.

Stølen frykter ikke at julebordsesongen vil føre til ytterlige økning av personran.

– Selv om det har vært mange ran har det tradisjonelt sett ikke vært en økning av ran når folk drar på julebord, sier han.

Les også: Kvinne (88) brutalt ranet i Oslo

Mener ranene skaper frykt

Førsteamanuensis ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Leif Petter Olaussen, forteller at det kan skje flere ran som følge av julebordsesongen. Det begrunner han med at det vil ferdes flere berusede personer i gatene.

Leif Petter Olaussen, førsteamanuensis ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Foto: UIOLeif Petter Olaussen, førsteamanuensis ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Foto: UIO

Særlig unge og eldre kan føle en frykt av medienes omtale av ranene i hovedstaden.

– Det gjelder særlig den eldre generasjon, som i minst grad kan forsvare seg mot en gjerningsmann. Samtidig er det kjent at også personer med angst og lidelser kan bli nervøse.

Særlig har unge personer vært utsatt for ran den siste tiden.

– Ungdom kan føle seg utsatt når de leser om ran av personer i samme aldersgruppe. De kan fort tenke at: Dette kunne vært meg, sier han.

Les også: Nytt ran i Oslo natt til torsdag

– Annonser hva de har

Olaussen mener unge ikke tenker seg om når de går rundt med mobilen synlig i gatene.

– De lever som de pleier og har mobilen fremme. Ved å ha verdisaker fremme annonserer de hva de har på seg, sier han.

– Det er ikke store mørketall når det gjelder anmeldelser av personran. Denne type kriminalitet er så ille at mørketallet er lite. Krenkelsen er så stor at de fleste velger å anmelde forholdet, sier Olaussen.

Les også: To gutter siktet for barneran

Han mener gjerningsmennene er ute etter raske penger.

– De går etter verdier som er lette å omsette på det svarte markedet, som mobiltelefoner, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus