Meny

Hunden stammer fra europeisk ulv

En langhåret kanindachs hilser på en sentralasiatisk gjeterhund. Som alle andre hunderaser nedstammer begge to etter alt å dømme fra ulv. Foto: Ilya Naymushin / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i Europa de første ulvene ble temmet, og ikke i Midtøsten eller Øst-Asia, slik ekspertene lenge har trodd.

Det er konklusjonen i en ny studie som er gjennomført av forskere fra flere land. Studien er presentert i siste utgave av forskningstidsskriftet Science.

Blant ekspertene er det bred enighet om at den moderne hunden opprinnelig stammer fra ulver som ble temmet av mennesker. Trolig skjedde dette ved at ulver som oppholdt seg nær mennesker, etter hvert ble tatt inn i varmen av menneskene og anvendt til praktiske gjøremål som vakthold og jakt.

Men hvor dette først skjedde, har vært et stridsspørsmål.

Ifølge den nye studien viser DNA-analyser av moderne hunder at deres nærmeste genetiske slektninger er europeiske ulver, og ikke ulver fra andre deler av verden. Genmaterialet er blitt sammenlignet med DNA fra fossiler av eldgamle hunder og ulver.

Det er trolig mellom 19.000 og 32.000 år siden de første ulvene ble temmet, mener forskerne. Hunderasene vi kjenner i dag, er derimot av nyere dato.

– Det å forvandle en ulv til en chihuahua er åpenbart en prosess som tar lang tid, men mesteparten av den aktive hundeavlen har funnet sted i løpet av de siste århundrene, sier Olaf Thalmann ved Universitetet i Åbo i Finland, en av forskerne som står bak studien.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus