Meny

Industri Energi varsler politisk streik

Forbundsleder i Industri og Energi Leif Sande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundet Industri Energi åpner for politisk streik mot regjeringen dersom forslaget om å svekke CO2-kompensasjonsordningen for norske industribedrifter ikke blir reversert.

Det er Samarbeidskomiteen for aluminium, som består av tillitsvalgte fra aluminiumbedriftene i Norge, som krever at LO-forbundet Industri Energi går til politisk streik mot Høyre/Frp-regjeringens forslag om svekke ordningen for CO2-kompensasjon til norsk industri.

Til sammen representerer komiteen 4.000 ansatte i aluminiumsindustrien.

– Saboterer

– Vi gjennomførte landsomfattende streik for å få på plass et nytt industrikraftregime for miljøvennlig norsk industri. Vi er derfor villige til å gå til politisk streik for å beholde denne ordningen, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Formålet med ordningen er å gi norsk industri kompensasjon for økte kraftpriser som følge av EUs klimakvotesystem, som ble etablert i 2005. Sande sier CO2-kompensasjon til bedrifter som ikke slipper ut CO2, er helt avgjørende:

– Vi kan ikke sitte stille og se på at Høyre/Frp-regjeringen saboterer rammebetingelsene for norske industribedrifter. Hvorfor skal bedrifter som bruker verdens reneste vannkraft, straffes med CO2-avgift? Det strider mot enhver fornuft og vil også være et brudd på klimaforliket i Stortinget, sier Leif Sande.

Kan bli nedleggelser

Forslaget om å kutte CO2-kompensasjonen som ble vedtatt i fjor, bekymrer ikke minst Hydro. Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg advarer om at deler av aluminiumsindustrien i Norge kan bli lagt ned dersom regjeringen halverer støtten som kompenserer for dyrere kraft, skriver Dagens Næringsliv.

Støtten var torsdag kveld en del av budsjettforhandlingene på Stortinget. Forhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF er tunge og fortsetter fredag. Brandtzæg setter nå sin lit til at de to samarbeidspartiene klarer å overbevise Høyre og Frp om å stanse kuttplanene.

Etter det Dagens Næringsliv kjenner til, har både Venstre og KrF krevd at regjeringen dropper det aktuelle budsjettkuttet.

Akutt for Søral

Mest akutt er virkningen for Hydros deleide aluminiumverk Søral på Husnes i Hordaland. CO2-kompensasjon var en forutsetning for kraftkontrakten som Søral inngikk i oktober 2012. Kuttforslaget vil gi 34,3 millioner kroner i økte kraftkostnader.

– Søral er av mange oppfattet som selve eksemplet på at CO2-kompensasjon faktisk vil fungere etter hensikten og forhindre karbonlekkasje. Men med det forslaget som nå ligger på bordet, er dette delvis reversert før ordningen har begynt å virke, sa Brandtzæg torsdag.

Økt forutsigbarhet har vært avgjørende for at Hydro nå planlegger en pilot på Karmøy for testing av verdens mest energieffektive aluminiumproduksjon.

– Den foreslåtte endringen i CO2-kompensasjon er derfor overraskende, spesielt med bakgrunn i regjeringens målsetting om å legge til rette for vekst i fastlandsøkonomien og regjeringserklæringens bekreftelse på at kompensasjonsordningen videreføres, sier Brandtzæg.

Forbannet

Leder av Husnes Kjemiske Fagforening ved Søral, Ørjan Normann, sier på vegne av samarbeidskomiteen at man er forbannet på regjeringen.

– Vi er forbannet på vegne av hele industrien og er redde for hva det neste industri- og klimafiendtlige trekket fra den nye regjeringen kan bli. Dette er løftebrudd overfor industrien i Norge. Og det er brudd på klimaforliket et stort flertall av Stortinget står bak, inkludert Venstre og KrF, sier Normann. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus