Meny

Rederiforbundets hjelpeskip i havn i Tacloban

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rederiforbundet er nå på plass med 100 tonn nødhjelp i den katastroferammede kystbyen Tacloban på Filippinene. Katastrofeinnsatsen i byen er i ferd med å ta seg opp. Minst 4000 er døde i Tacloban.

Norges Rederiforbund har sendt skipet TS Kapitan Felix Oca til katastrofeområdet. Skipet brukes til vanlig som treningsskip for filippinske sjøfolk på norske fartøyer, men er nå omdisponert til hjelpeskip etter tyfonen som rammet Filippinene før helgen.

Over 50 selskaper og organisasjoner har bidratt med mat, medisiner, vann og annet utstyr som skal distribueres til 50.000 personer.

Se også: Her kommer det norske skipet med nødhjelp

– Vi er glade for å se at hjelpen kommer fram, og det er oppmuntrende å se det enorme engasjementet og viljen til å hjelpe som norske rederier har vist disse dagene, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet.

– Men det trengs mer! tilføyer han.

Les også: FN: Føler vi har sviktet de tyfonrammede

Minst 4.000 døde

Det nye tallet på døde ble kunngjort i et oppslag på rådhuset i byen fredag.

FN meldte dagen i forveien at antall døde etter naturkatastrofen på Filippinene sto på 4.460. Det er foreløpig uklart om de 4.000 døde i Tacloban er inkludert i dette tallet.

Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA er nærmere 12 millioner mennesker berørt av tyfonen Haiyans herjinger, mens over 920.000 mennesker er blitt hjemløse. I alt 243.600 hus ble jevnet med jorda.

Les også: – Barna på Filippinene sover ikke om natten

Nok et skip venter

Skipet gikk fra Manila onsdag og skal etter planen returnere dit for å hente enda en last med nødhjelp til den hardt rammede byen Tacloban.

I tillegg har Norges Rederiforbund via et medlemsrederi stilt nok et skip til rådighet i nødhjelpsarbeidet. Dette befinner seg nå i Surabaya i Indonesia og står klart til å bli lastet med nødhjelp.

– Vi håper på en snarlig avklaring på hvorvidt også dette skipet kan brukes i nødhjelpsarbeidet, sier Henriksen.

– Hver time teller når det er tusenvis av mennesker som desperat venter på vann, mat og medisiner på Filippinene, fastslår han.

Framskritt

Ifølge nyhetsbyrået DPA er hjelpeinnsatsen nå i ferd med å ta seg opp etter naturkatastrofen.

Lastebiler med forsyninger har nå nådd fram til 30 av i alt 40 byer i provinsen Leyte, hvor Tacloban er hovedstad, opplyser innenriksminister Mar Roxas.

Ved rådhuset i Tacloban var arbeidere i full sving med å rydde veiene fredag morgen.

– Hjelpeinnsatsen går framover, selv om det fortsatt går sakte. Hver dag er bedre enn gårsdagen. Men ingenting er raskt nok i en slik situasjon, for det er så mange som er rammet, og infrastrukturen er så ødelagt, sier Roxas.

Ifølge myndighetene i Tacloban har minst 4.000 mennesker mistet livet i denne byen alene. Samlet antall døde står ifølge FN på 4.460.

Streng sikkerhet

Situasjonen har vært desperat for mange filippinere etter tyfonen, og plyndring og vold har vært utbredt flere steder.

Da TS Kapitan Felix Oca fredag kom fram til Tacloban, ble det varslet at kystvakten, politiet og militæret ville bidra for å forhindre plyndring eller forsøk på tyveri av lasten.

– Den filippinske hæren og politiet står klare til å ta seg av sikkerheten når avlessingen starter. Lastebiler vil stå klare til å kjøre hjelpen ut til dem som skal ha den, kunne Siril K. Herseth i Rederiforbundet fortelle til NTB dagen i forveien.

Hjelpen er pakket i familiepakker og vil bli distribuert med lastebiler så fort den er kommet på land.

Norske rederier er tett knyttet til Filippinene, og om lag 20.000 sjøfolk på norske skip er fra øygruppen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus