Meny

Budsjettforhandlingene fortsetter fredag

KOM IKKE I MÅL: KrFs Knut Arild Hareide under budsjettforhandlingene på Stortinget torsdag kveld. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettforhandlingene på Stortinget kom ikke i mål torsdag og fortsetter fredag. Tautrekkingen om profilen på budsjettet er inne i en svært vanskelig fase.

Partene ble ikke ferdige torsdag, selv etter mange møter i løpet av dagen og konsultasjoner med partilederne Erna Solberg og Siv Jensen. De fire partiene valgte å gå fra hverandre ved 22-tiden.

KrF og Venstre presser regjeringspartiene til det ytterste for å få endret statsbudsjettet. Selv om alle parter understreket den gode atmosfæren og den konstruktive tonen, var det åpenbart at det gikk tyngre og tyngre utover dagen.

Butter

KrFs Knut Arild Hareide ville ikke gå i detalj om hvor det butter mest, men viste til at helheten foreløpig ikke er slik at den tilfredsstiller hans parti. Hareide utelukket ikke at flere måtte konsultere sine respektive stortingsgrupper før forhandlingene kan gå videre. Dette vil etter alt å dømme skje fredag morgen.

Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik ville heller ikke si noe om substansen i forhandlingene.

– Vi møtes igjen fredag, men det er ikke avtalt noe tidspunkt, sa han da partiene gikk fra hverandre.

Høyres forhandlingsleder Nikolai Astrup sa at forhandlingene ikke er i havn, men at partene nærmer seg et resultat. Han ville ikke svare på spørsmål om hvorvidt regjeringspartiene har fått fullmakt til å bruke noe mer penger enn det tilleggsbudsjettet legger opp til.

Mandat

– Vi har det mandatet vi trenger for å forhandle her i Stortinget. Det gjenstår noen avklaringer. Vi er ikke i mål, men vi nærmer oss. Vi kan ikke presentere noe før alt er i havn, sa han.

Dette betyr at det ligger an til hektisk møtevirksomhet i flere partigrupper fredag morgen, før regjeringspartienes forhandlingsledere igjen tar kontakt med Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.

Det er en utbredt oppfatning at fredagens runde blir avgjørende, men at partene til sjuende og sist vil bli enige. Det ligger som en forutsetning for hele regjeringsdannelsen at KrF og Venstre skal sikre budsjettet. Det anses følgelig som politisk umulig at den nye regjeringen skal knele i sin første budsjettkamp.

Inndekning

Det overordnede spørsmålet er å finne inndekning for kravene fra KrF og Venstre. Den totale rammen i tilleggsproposisjonen skal ligge fast, i likhet med budsjettets profil, som statsminister Erna Solberg (H) har uttrykt det.

Flere medier meldte torsdag kveld at Venstre og KrF har klart å flytte på rundt 2,2 milliarder kroner i det budsjettet som Høyre og Frp arvet fra de rødgrønne. Regjeringspartiene foreslo fredag omdisponeringer på fem milliarder og en økning i bruken av oljepenger på fire milliarder.

Det er uansett krusninger på et budsjett på godt over tusen milliarder kroner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus