Meny

Nordmenn involvert i internasjonal overgrepssak

PÅGREPET: I løpet av en tre år lang etterforskning ble rundt 100 av arrestasjonene gjort i Canada, mens 240 andre ble pågrepet i andre land. Foto: Politiet i Toronto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

341 personer er pågrepet i en lang rekke land i en overgrepssak der barn er utnyttet og avbildet. 23 nordmenn er avhørt og 19 av disse har erkjent kjøp eller oppbevaring.
Fordeling av de 36 anmeldelsene:

Oslo: 4 

Sør-Trøndelag: 2

Agder: 3 

Søndre Buskerud: 2

Asker og Bærum: 1

Nord-Trøndelag: 2

Hordaland: 1 

Vestfold: 1

Follo: 3 

Helgeland: 1

Sunnmøre: 1 

Telemark: 1

Østfold: 2 

Troms: 1

Sogn og Fjordane: 1 

Rogaland: 4

Nordmøre og Romsdal: 1

Øst-Finnmark: 1

Hedmark: 3 

Romerike: 1

I utgangspunktet er 36 nordmenn anmeldt for å ha kjøpt seksualiserte bilder eller filmer av barn i forbindelse med en aksjon i regi av politiet i Toronto i Canada i mai 2011.

De anmeldte er fordelt på 20 politidistrikt.

Politioverbetjent i Kripos Bjørn-Erik Ludvigsen sier til ABC Nyheter at han ikke tror nordmennene har operert i et nettverk.

– Det vi vet er at de har seksuell nytelse av å se på barn, ut over dette har ikke den kanadiske etterforskningen vist noen annen sammenheng mellom nordmennene. Det er ikke noe som tyder på at de har vært i kontakt med hverandre, sier han.

19 nordmenn har erkjent forholdet

Ved utgangen av oktober i år er 23 personer avhørt, og til sammen 19 har erkjent kjøp eller oppbevaring.

Én sak er ferdigbehandlet av rettssystemet, en sak som endte med en dom på tre måneders fengsel. Flere av de anmeldte er tidligere straffet for lignende forhold.

Ludvigsen sier dette er en operasjon tilbake i mai 2011 der politiet i Toronto aksjonerte mot eieren av et nettsted som solgte og distribuerte seksualiserte bilder og filmer av barn.

Det ble beslaglagt flere tusen filmer og 40 TB data. I tillegg fikk politiet tilgang til firmaets kundedatabase.

– Denne aksjonen viser at internasjonalt politisamarbeid fungerer. Det har vært et tidkrevende arbeid, men viser at internett ikke er et fristed for forbrytelser mot barn, sier Ludvigsen.

– Ingen norske barn

Politioverbetjenten sier til ABC Nyheter at alle de norske anmeldte er menn.

Ludvigsen sier at etterforskningen ikke gir grunnlag for å tro at noen av barna er norske.

– Den kanadiske etterforskningen viser at barna primært er fra Ukraina, Romania og Tyskland.

– Kan noen av videoene stamme fra Norge?

– Det er vanskelig å si, men det er ingen ting som tyder på at vidoene er produsert i Norge, sier Ludvigsen.

Seksuelt utnyttet

I løpet av en tre år lang etterforskning ble rundt 100 av arrestasjonene gjort i Canada, mens 240 andre ble pågrepet i andre land.

I sentrum for virksomheten står et firma i Toronto som har solgt DVD-er og strømmet videoer av nakne gutter til en rekke land. Firmaet Azov Films markedsførte videoene og bildene som «naturistiske» og hevdet at de var lovlige i USA og Canada.

Filmene er solgt til i alt 94 land, opplyser politiet.

Lederen for firmaet, en 42 år gammel canadier navngitt som Brian Way, har vært i canadisk politis varetekt siden han ble pågrepet i mai 2011. Han er tiltalt på elleve punkter.

Prester og politifolk

386 barn er funnet og reddet ut av hendene på overgripere. 24 av disse er kanadiske, skriver Toronto Sun.

Videoene av barna innholder horrible bilder av forferdelige handlinger mot barn, opplyser politissjef i Toronoto, Joanna Beaven-Desjardins.

– Disse barna har fått sine liv forandret for alltid, sa Gerald O'Farrell i US postal service på en pressekonferanse torsdag.

Flere av de tiltalte i saken skal være lærere, politifolk, trenere, ungdomsarbeidere, prester og 25 kjente seksualforbrytere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus