Meny

FN: Føler vi har sviktet de tyfonrammede

KATASTROFE: Kystbyen Tacloban ble verst rammet da tyfonen Haiyan traff Filippinene fredag i forrige uke. De store ødeleggelsene har gjort det svært vanskelig å nå fram med hjelp. (Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg sitter med en følelse av at vi har sviktet folk, sier FNs nødhjelpssjef Valerie Amos. 4.460 mennesker er så langt bekreftet omkommet i katastrofen på Filippinene, melder FN.

Tallet på døde stiger dermed raskt. Onsdag ble det opplyst at minst 2.275 personer hadde omkommet.

Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA er nærmere 12 millioner mennesker berørt av tyfonen Haiyans herjinger, mens over 920.000 mennesker er blitt hjemløse. 243.600 hus ble jevnet med jorda, skriver OCHA på sine hjemmesider.

– Har sviktet

Tyfonen Haiyan raste inn over de midtre delene av Filippinene natt til fredag i forrige uke og forårsaket enorme ødeleggelser. FN beklaget torsdag at hjelpearbeidet har fått en treg start.

– Det er fortsatt områder vi ikke har klart å komme oss til, hvor folk er desperate. Jeg føler at vi har sviktet folk, sier Amos.

Onsdag besøkte hun selv den nesten totalt ødelagte byen Tacloban, der situasjonen er desperat for overlevende som har gått fem dager uten mat og vann.

Samtidig forsvarer den filippinske regjeringen seg mot kritikk om at nødhjelpen ikke når raskt nok fram.

– Kriseinnsatsen er ikke kommet i gang for sent, men omfanget av katastrofen har vært overveldende, sier Filippinenes forsvarsminister Voltaire Gazmin.

Han lovet at forsyninger i løpet av torsdag vil nå fram til alle som er berørt av katastrofen.

USA-hjelp

USA setter inn nå en militær hjelpeinnsats på Filippinene som uten sidestykke.

– Hjelpen er nå trappet opp til et nivå som trolig aldri har vært større i en humanitær krise, sier brigadegeneral i den amerikanske marinen, Paul Kennedy, til BBC.

Hangarskipet USS George Washington med 5.000 soldater om bord kom torsdag fram til katastrofeområdene på Filippinene med sine eskortefartøy, to kryssere og en destroyer. Det vil tredoble antallet tilgjengelige helikoptre, ifølge Kennedy. I tillegg til søk- og redningsoppdrag kan helikoptrene frakte hundretusenvis av liter vann om dagen.

Det amerikanske forsvaret klargjør dessuten et militært sykehusskip for et mulig oppdrag på Filippinene.

Fra norsk side er skipet som Rederiforbundet leier for å trene opp filippinske sjøfolk, også satt inn i hjelpearbeidet. Skipet forlot Manila tirsdag fullastet med nødhjelp og var ifølge Dagbladet ventet til Tacloban seint torsdag kveld.

Frykter epidemier

Kirkens Nødhjelp frykter dødelige epidemier i katastrofeområdene på Filippinene dersom ikke store mengder vann- og sanitærutstyr svært raskt kommer på plass.

– Folk er desperate etter trygt drikkevann. De har ingen annen mulighet enn å gjøre fra seg der de oppholder seg, og i en slik situasjon er faren for vannbårne sykdommer som kolera, tyfoidfeber og dysenteri overhengende, sier Manfred Arlt, vannekspert i Kirkens Nødhjelp.

Arlt og et team fra Kirkens Nødhjelp drar fredag til de nordlige delene av øya Cebu for å sikre flere tusen mennesker rent drikkevann og sanitære løsninger. Området har til nå mottatt svært lite hjelp, opplyser organisasjonen.

Også Storbritannia og Japan sender militære fly og krigsskip for å hjelpe til i redningsarbeidet. Den britiske regjeringen sender hangarskipet HMS Illustrious til Filippinene, kunngjorde statsminister David Cameron i en twittermelding torsdag.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus