Meny

Hydro er bekymret for CO2-kompensasjon

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å redusere CO2-kompensasjonen som ble vedtatt i fjor. Det bekymrer Hydro.

Forslaget, som inngår i neste års statsbudsjett, er alvorlig for industrien i Norge, mener konsernet.

Mest akutt er virkningen for Hydros deleide aluminiumverk Søral på Husnes i Hordaland. CO2-kompensasjon var en forutsetning for kraftkontrakten som Søral inngikk i oktober 2012.

Les hva det betyr for dem: Synnøve Solbakken jubler for regjeringens CO2-vedtak

– Søral er av mange oppfattet som selve eksemplet på at CO2-kompensasjon faktisk vil fungere etter hensikten og forhindre karbonlekkasje. Men med det forslaget som nå ligger på bordet, er dette delvis reversert før ordningen har begynt å virke, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Les også: Industrien får CO2-kompenasjon

For Søral betyr forslaget økte årlige kraftkostnader på 34,3 millioner kroner. Grunnen er at kraftkontrakten er basert på en forventet CO2-kompensasjon.

Økt forutsigbarhet har vært avgjørende for at Hydro nå planlegger en pilot på Karmøy for testing av verdens mest energieffektive aluminiumproduksjon.

– Den foreslåtte endringen i CO2-kompensasjon er derfor overraskende, spesielt med bakgrunn i regjeringens målsetting om å legge til rette for vekst i fastlandsøkonomien og regjeringserklæringens bekreftelse på at kompensasjonsordningen videreføres, sier Brandtzæg.

Les også: - Bioenergi gir sjokk-vekst i norske CO2-utslipp

I en situasjon med svake aluminiummarkeder vil uventede endringer i rammebetingelsene gjøre det enda mer krevende å planlegge for fremtiden. Det blir vanskeligere å se for seg store, langsiktige investeringer i Norge, slik Hydro har sett muligheter for de senere årene, heter det i en pressemelding fra konsernet.

Les også: Norsk industri klemt mellom Kina og klima

Les Stoltenberg-regjeringens begrunnelse for full CO2-kompensasjon

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus