Hydro er bekymret for CO2-kompensasjon

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB scanpix
Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår å redusere CO2-kompensasjonen som ble vedtatt i fjor. Det bekymrer Hydro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget, som inngår i neste års statsbudsjett, er alvorlig for industrien i Norge, mener konsernet.

Mest akutt er virkningen for Hydros deleide aluminiumverk Søral på Husnes i Hordaland. CO2-kompensasjon var en forutsetning for kraftkontrakten som Søral inngikk i oktober 2012.

Les hva det betyr for dem: Synnøve Solbakken jubler for regjeringens CO2-vedtak

– Søral er av mange oppfattet som selve eksemplet på at CO2-kompensasjon faktisk vil fungere etter hensikten og forhindre karbonlekkasje. Men med det forslaget som nå ligger på bordet, er dette delvis reversert før ordningen har begynt å virke, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Les også: Industrien får CO2-kompenasjon

For Søral betyr forslaget økte årlige kraftkostnader på 34,3 millioner kroner. Grunnen er at kraftkontrakten er basert på en forventet CO2-kompensasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt forutsigbarhet har vært avgjørende for at Hydro nå planlegger en pilot på Karmøy for testing av verdens mest energieffektive aluminiumproduksjon.

– Den foreslåtte endringen i CO2-kompensasjon er derfor overraskende, spesielt med bakgrunn i regjeringens målsetting om å legge til rette for vekst i fastlandsøkonomien og regjeringserklæringens bekreftelse på at kompensasjonsordningen videreføres, sier Brandtzæg.

Les også: - Bioenergi gir sjokk-vekst i norske CO2-utslipp

I en situasjon med svake aluminiummarkeder vil uventede endringer i rammebetingelsene gjøre det enda mer krevende å planlegge for fremtiden. Det blir vanskeligere å se for seg store, langsiktige investeringer i Norge, slik Hydro har sett muligheter for de senere årene, heter det i en pressemelding fra konsernet.

Les også: Norsk industri klemt mellom Kina og klima

Les Stoltenberg-regjeringens begrunnelse for full CO2-kompensasjon