Meny

Ubetalte gravplasser får en svart hette som advarsel

DEKKET: Ingen vet hvem som eier de tildekkede gravene. Foto: Thor Øyvind Jensen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står 670 graver med svart hette på i Bergen. Det er fordi gravplassens fredningstid er over, og ingen vet hvem de pårørende er.

Lærer ved Universitetet i Bergen Thor Øyvind Jensen var på Møllendal Kirkegård i Bergen for å legge blomster på en grav. Da han kom dit, trodde han ikke sine egne øyne.

– Flere av gravstøttene var dekket til med svarte poser, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Lagt i feil grav etter begravelse

Klasseskille i døden

På hver av de tildekkede gravsteinene var det hengt på en lapp om at gravplassens leietid hadde gått ut og at pårørende kunne kontakte Akasia som drifter kirkegården.

– Det ser helt forferdelig ut. Det er spøkelsesaktig og ekkelt, sier Jensen.

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Bergen har også lagt merke til de mange tildekkede gravsteinene. Han setter spørsmål ved om dette er en ny form for makaber inkasso.

– Det er trist dersom dette er et tilfelle der klasseskiller blir markert på kirkegårder, mener Blindheim til ABC Nyheter.

Les også: Gravstøtte brukt som kystsikring

Tusenvis av ukjente gravplasseiere

Daglig leder i Akasia Ove-Christian Fredriksen forteller at gravsteinene er pakket inn i sorte hetter. Det er fordi ingen vet hvem de pårørende er, og fordi fredningstiden har gått ut.

Før var det ingen protokoll på føre ned hvem som vil «eie» graven, og derfor har de utfordringer med innbetaling i dag.

– Før fjernet vi gravsteinen når fredningstiden gikk ut og ingen tok kontakt. Det resulterte i noen fortvilede telefoner og derfor begynte vi med denne ordningen, forklarer Fredriksen til ABC Nyheter.

Når pårørende melder seg fjerner Akasia sekken. Fredriksen forteller at de har ryddet opp i flere tusen graver, men at det fortsatt står 15.000 av 100.000 graver som de ikke vet hvem eier.

Ordfører Trude Drevland i Bergen sier til ABC Nyheter ønsker ikke å kommentere saken før hun har snakket med Akasia selv.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus