Meny

Vidar Helgesen til EØS-møte tirsdag:

Usikkert hva europaministeren vil si til EU om Postdirektivet

Vurderer hva han skal si til EU om Postdirektivet tirsdag: Statsråd Vidar Helgesen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår for Stortinget å følge EUs pålegg og oppheve Postens monopol på brevomdeling. Tirsdag kan Vidar Helgesen komme til å gi EU tilsagn før Storinget har behandlet saken.

Høyre og Frp har varslet at regjeringen, i strid med dens rødgrønne forgjengere, ønsker å innføre EUs 3. postdirektiv. Det innebærer at Postens siste skanse faller:

Monopolet på ombæring av brev under 50 gram.

I så fall kan private selskaper kaste seg over markedene i og utenfor Oslo, mens Posten blir sittende igjen med omdeling i vårt langstrakte land.

Dette har den forrige regjeringen varslet veto mot, for første gang i EØS-avtalens historie.

Nå står spenningen om den nye europaministeren Vidar Helgesen (H) vil meddele EU at Norge likevel vil liberalisere brevposten, når han for første gang deltar i det halvårlige møtet for EØS-partnerne i Brussel 19. november.

– Stortinget må få diskutere tilbaketrekking av vetoet før dagens regjering sier noe til EU om saken, forlanger Heming Olaussen, leder i organisasjonen Nei til EU.

Det får ikke Stortinget gjort før tirsdagens møte i EØS-rådet.

Les også: Slutt på postlevering på lørdager med blå regjering

Regjeringen teller på knappene

Men Vidar Helgesen, statsråden som er plassert på statsministerens kontor for å lede regjeringens arbeid med Europa- og EØS-politikk, forteller at regjeringen ennå ikke har avklart hva han skal si i EØS-rådet over helga.

– Vil du si fra til EU tirsdag at Norge trekker sitt veto mot Postdirektivet og er villig til å liberalisere den siste resten av Postens monopol?

– Nå skal vi sluttføre avklaringer på norsk side. Det er ingen hemmelighet hva vi mener om Postdirektivet. Men prosessen for nøyaktig hva jeg kommer til å si, vil ikke regjeringen sluttføre før i slutten av denne uka, sier Helgesen til ABC Nyheter.

Les også: Vidar Helgesen vil stå på for norske interesser

Drama rundt Norges første veto

Stoltenbergregjeringen varsel om veto er omstridt også innad i Ap. Det skjedde i strid med daværende statsminister Jens Stoltenbergs ønske, som tapte en avstemning om vetospørsmålet på Arbeiderpartiets landsmøte.

Organisasjonen Nei til EU har forlangt at en slik reversering av Norges holdning i EØS, må opp til stortingsbehandling før regjeringen kommer med noe utspill overfor EU.

I sine forslag til endringer av statsbudsjettet for 2014, kommer oppfyller regjeringen ønsket om stortingsbehandling. For under avsnittet om Samferdselsdepartementet, legger regjeringen opp til å innføre Postdirektivet fra høsten 2014.

Men dette forslaget har Stortingets finanskomité frist til 20. november på å komme med sin innstilling. Så er planen at Stortinget i plenum skal behandle neste års budsjett 26. november.

Les også: Sveits beholder postmonopolet

– Dette blir dyrt for staten

– Samferdselsdepartementet har jo tidligere fått utredninger som viser at konkurranse på brevpost nder 50 gram kan føre til at enhetsportoen over hele landet kan forsvinne, sier Heming Olaussen, som mener at avgjørelsen absolutt er en viktig sak i statsbudsjettet:

- Så sier regjeringen at enhetsportoen skal beholdes. Men hvis Posten taper konkurransen og mister inntektene fra brevporto i osloområdet, som Posten bruker til å subsidiere lik porto i hele landet, får Stortinget – og dermed skattebetalerne – en tilleggsregning på hundrevis av millioner kroner.

– Det burde Stortinget debattere før man tar stilling til å slippe løs konkurransen, mener Olaussen.

– Hva sier du til at regjeringen fortsatt holder det åpent hvilke signaler europaminister Helgesen skal gi til EU tirsdag?

– Vidar Helgesen bør la være å si noe inntil Stortinget har sagt sitt. Det vil gi åpning for den debatten Helgesen har flagget i mange intervjuer, å sikre at man kan få en tidlig og åpen debatt om EØS-spørsmål. Da er dette en glimrende anledning til å demonstrere denne viljen, sier Heming Olaussen.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus