Meny

Torgersen gikk på nytt nederlag

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (79) vant ikke frem med sitt krav om å få gjenopptatt drapsdommen fra 1958. – Denne dommen anker jeg, sier han via sin advokat, Jan Tennøe. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredrik Fasting Torgersen tapte nok en gang i rettssalen. - Rent juks, sier Torgersens advokat som bebuder at Oslo tingretts nye dom vil bli anket.

– Vi anker!

Advokat Jan Tennøe er krystallklar. Hans klient, den drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (79), vil fortsette kampen for å få gjenopptatt en dom fra 1958.

Da ble han blir funnet skyldig i å ha drept Rigmor Johnsen i Skippergata året før.

– Begrunnelsen for dommen i Oslo tingrett er juks. Tingretten har hoppet over og sett bort fra mine anførsler, sier advokaten.

– Dette føyer seg inn i rekken av juks i Torgersen-saken siden 1957. Det er juks og bedrag. Og det verste er at Høyesterett har gått i bresjen for dette jukset, sier Tennøe som selv har møterett for Høyesterett.

– Grove feil

I den siste dommen heter det at det ikke er mulig for en tingrett å overprøve en storkammeravgjørelse i Høyesterett.

Det mener advokat Tennøe er direkte feil.

– I Høyesteretts avgjørelse står det at man kan prøve saken hvis det er snakk om grove og åpenbare saksbehandlingsfeil. Og det er slike feil jeg har påberopt i denne saken, sier Torgersens advokat.

Tingretten sier på sin side at Tennøes synspunkter om saksbehandlingsfeil egentlig bare er «en omkamp om bevisene».

Les også: Mener Torgersen har fått «østtysk» behandling

Regjeringsadvokat Tolle Stabell er på sin side fornøyd.

– Gjenopptakelsekommisjonen mener dommen er korrekt.

Han sier at tingretten har fulgt opp dommen i den såkalte Baneheia-saken hvor man ikke ville akseptere at tingretten kunne overprøve bevis.

– I Baneheia-saken i 2012 slo Høyesterett i storkammer fast at det er kommisjonen som avgjør bevisvurderingen i gjenåpningssaker, og at domstolene ikke overprøver denne.

– Tingrettens frifinnelse av Gjenopptakelseskommisjonen i Torgersens sak fulgte opp dommen fra Høyesterett, sier Stabell.

Den dømtes støttespillere

I dommen fra 1958 dømmes Fasting Torgersen til livsvarig fengsel og ti års sikring for drapet på den da 16 år gamle jenta. Han har tidligere begjært saken gjenopptatt fire ganger uten å lykkes.

Fasting Torgersen satt fengslet i 16 år hvorav 27 måneder i totalt isolat. Han slapp fri i 1974.

Les også: Dommer mener dom mot Fasting Torgersen er feil

Tidligere denne uka lanserte Torgersens advokat en ny bok om saken: «Juks satt i system» som er et oppgjør med både domstolene og Gjenopptakelseskommisjonen.

Tidligere førstelagmann i Borgarting lagmannsrett Nils Erik Lie sa i forrige uke at han mente det var begått grov urett mot drapsdømte 79-åringen, og han stiller seg uforstående til avgjørelsene etter årtusenskiftet.

Blant de som har engasjert seg i saken på Torgersens side er blant annet jusprofessor Ståle Eskeland som mener at de tekniske bevisene i saken ikke holder. Og allerede på 70-tallet påpekte forfatteren Jens Bjørneboe svakheter i påtalemyndighetenes bevis.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus