Meny

Barnehagebarn fløyet ut fra katastrofeområdet

Ødeleggelsene er enorme i kystbyen Tacloban etter tyfonen Haiyan. Erlend Johannesen og barnehjemsbarna har blitt fløyet ut av katastrofeområdet. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Erlend Johannesen ble torsdag fløyet ut av katastroferammede Tacloban på Filippinene sammen med de siste gjenværende barna fra barnehjemmet han har drevet.

I morgentimene torsdag landet Johannesen trygt i Cebu, som ikke er rammet av tyfonen, skriver Adresseavisen i sin nettutgave.

– Det er et under at vi lever, sier Johannesen til avisa.

I løpet av natten fikk organisasjonen Streetlight også transportert ut de gjenværende barnehjemsbarna fra Tacloban.

Les også: USA sender hangarskip til Filippinene

Vanskelig evakuering

Johannesen har drevet barnehjemmet og har hatt ansvaret for rundt 100 personer, barn og voksne, i den herjede byen siden stormen traff. Evakueringen har vært svært vanskelig, men natt til torsdag ble altså de 47 siste personene hentet ut med helikopter.

Plyndring, tiltakende vold, fare for epidemi og mangel på mat og drikkevann var alle faktorer som gjorde det nødvendig å få ut alle som organisasjonen Streetlight hadde tatt på seg ansvaret for.

– Barna tas hånd om av ansatte ved senteret og er på vei til byen Davao. Der har vi et barnehjem som står klar til å ta imot barn og voksne fra Streetlight, sier Robert Hoven i Streetlight Norge i en pressemelding.

Les også: – Antall omkomne på Filippinene nærmere 2.500

Siste mann ut

Johannesen var selv den siste fra Streetlight som forlot Tacloban. Han er nå på vei til Manila for å møte sin egen familie.

– Erlend og hans medarbeidere i Tacloban har stått på døgnet rundt i nærmere en uke for å sikre både liv og helse. I tillegg har vi hatt et fantastisk team i Trondheim og gode hjelpere i andre deler av landet og i Filippinene som har bidratt sterkt til at vi har lykkes med å få alle ut fra katastrofeområdet, sier Hoven.

Å sikre liv og helse for barna og de ansatte organisasjonen har ansvar for har vært prioritet nummer én helt siden tyfonen rammet øya, forsikrer han.

– Det har vært svært krevende å få på plass gode transportalternativer. Vi er glad for at vi etter flere dagers intens jobbing lykkes, sier Hoven.

Les også: Åtte drept i storming av rislager på Filippinene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus