Meny

Sandberg spent på om boka får etterspill

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Sandberg er klar over at han tøyer grensene i sin ferske selvbiografi med ramsalt kritikk av Fremskrittspartiet. – Jeg er ikke helt normal, sier han.

Onsdag slapp Frp-veteranen sin allerede svært omstridte bok «Mot min vilje» på et presserom fylt til bristepunktet på Juritzen forlag.

I boka omtales flere pikante historier om økonomisk utroskap, baksnakking og dolkestikk som har skapt store overskrifter de siste dagene.

Sandberg legger vekt på at han har vært dønn ærlig i boka. Likevel er han spent på om noen vil prøve å få ham kastet ut av Frp.

– Jeg er klar over at jeg provosert mange. Det gjenstår å se om det blir startet en prosess mot meg nå. Det skal sannelig bli interessant, sier Sandberg til NTB.

Les også: Siv Jensen: – Høyt under taket i Frp

– Lojalitet

Selv avviser han kritikken om at han er illojal mot sitt parti.

– Hadde boka kommet nærmere stortingsvalget i 2017, kunne jeg forstått det. Jeg betrakter dette tvert imot som lojalitet, sier Sandberg til NTB. Han håper boka kan føre til større takhøyde i Frp.

Samtidig er han fullstendig klar over at han i boka bryter Frps organisatoriske retningslinjer. Der heter det at medlemmene skal «ta hensyn til sine partikolleger og respektere deres meninger og oppfatninger» og at man skal omtale hverandre i «sømmelige, respektfulle og høflige former».

Les også: Sandberg: - Siv er eneste i Norge jeg har full tillit til

I boka kaller Sandberg enkelte av sine partifeller for «brønnpissere» og «biljardkuler», noe som neppe kan sies å være i samsvar med vedtektene.

Fredet

Hans partifelle Jan Arild Ellingsen tror imidlertid Sandberg er fredet.

– Jeg tror ikke noen tør å kaste ut Per, sier Ellingsen til VG.

Leder for Fremskrittspartiet i Troms, Geir Are Winther, reagerer derimot kraftig på at Per Sandberg har omtalt en mulig underslagssak i Troms FpU i boka.

– Jeg liker det svært dårlig. Det er snakk om unge mennesker som har rotet litt og som har beklaget det, sier Winther til NTB.

Han mener også Sandberg bør være mer forsiktig i sine omtaler av folk. Foran fjernsynskameraer som sendte direkte fra onsdagens pressekonferanse kom Sandberg med krasse utfall mot blant andre stortingsrepresentant Øyvind Korsberg.

Ifølge Aftenposten har Troms Frp fått «et ras» av henvendelser fra folk som reagerer negativt på karakteristikkene.

Les også: Korsberg: En trist dag

Greit for Siv

Siv Jensen vil derimot ikke kritisere sin sittende nestleder.

– Han gir ris og ros til meg og andre. Det er helt greit. Det er høyt under taket i Fremskrittspartiet, og vi skal ha et avslappet forhold til at det utgis bøker. Dette er ikke spesielt dramatisk, sier hun til NTB.

På pressekonferansen bedyret Sandberg at striden mellom ham og Jensen er tilbakelagt.

– Siden vinteren 2013 har Siv gjort en fantastisk jobb for partiet. Hun er den eneste personen i Norge jeg har 100 prosent tillit til, sier Sandberg,

– Ikke normal

Han er likevel klar over at han går utradisjonelle veier i kampen for det han omtaler som Frps sjel. Sjelden har en nestleder gått ut med så ramsalt kritikk av eget parti.

– Jeg er ikke helt normal. Jeg går mine egne veier, sier Sandberg.

– Hvor går grensen til illojalitet?

– Det må jo gå en grense et sted. Men jeg mener at det er mye verre å opptre som spøkelser med løgner og ryktespredning, sier Sandberg.

Samtidig er han litt paff over alt oppstyret boka har skapt.

– Jeg er vant til støy. Men at det skulle bli så mye som dette, kom likevel overraskende, sier Per Sandberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus