Meny

Meteorologisk Institutt vurderer ekstremværvarsel

STORM:Slik så det ut da ekstremværet «Emil» var på vei mot Agder i 2003. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stormsenter treffer området fra Sogn og Fjordane til Østfinnmark fredag.
Beuforts vindskala

0) Stille: 0-0,2 m/s
1) Flau vind: 0,3-1,5 m/s
2) Svak vind: 1,6-3,3 m/s
3) Lett bris: 3,4-5,4 m/s
4) Laber bris: 5,5-7,9 m/s
5) Frisk bris: 8,0-10,7 m/s
6) Liten kuling: 10,8-13,8 m/s
7) Stiv kuling: 13,9-17,1 m/s
8) Sterk kuling: 17,2-20,7 m/s
9) Liten storm: 20,8-24,4
10) Full storm: 24,5-28,4
11) Sterk storm: 28,5-32,6
12) Orkan: 32,7 >

(Kilde: Yr.no)

Et lavtrykk er på vei inn mot Norges kyst og meteorologene har trappet opp overvåkningen av stormsenteret, skriver yr.no.

Uværet er foreløpig i klasse A. Meteorologene vil sende ut et varsel dersom uværet forverrer seg utover kvelden og natten hvis det passer kriteriene for ekstremvær.

– Det blir sørlig full storm langs kysten helt fra Møre og Romsdal til Øst-Finnmark, sier meteorolog Ine Therese Pedersen ved Vervarslinga for Nord-Norge til yr.no.

Sjekk været der du er

Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark kan fredag kveld og natt til lørdag oppleve sørvestlig og senere vestlig full til sterk storm. I så sterk vind kan trær bli revet opp med roten.

– Lokalt kan det bli kraftige vindkast, og det er ofte de som tar skikkelig tak og gjør store ødeleggelser. Selv om man fjerner løse gjenstanden vil så sterk vind alltid gjøre skader. I slikt vær blir ofte broer og ferjer stengt så folk bør ikke planlegge øyturer denne helgen, forklarer meteorologen til yr.no.

Les også: Stormfullt døgn i landet

Mandag opplevde Vestlandet høstens sterkeste storm med sterk vind og nedbør. Det førte til at helikoptertrafikken ut i Nordsjøen ble innstilt fra Bergen og det skapte i tillegg en del trafikkproblemer på land.

Blant annet ble Sotrabrua utenfor Bergen stengt i en kort periode da et kapell på en lastebil ble tatt av vinden og traff frontruten på et annet kjøretøy.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus