Meny

Filippinene: Begravelser avlyst på grunn av skyting

Hjelpearbeidere er plassert ved de omkomne etter stormen Haiyan. Stormen kan ha tatt 10 000 liv. Foto: Reuters/Edgar Su/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En planlagt massebegravelse av ofre for tyfonen på Filippinene er avbrutt som følge av skuddvekslinger.

– Vi hadde gjort klar en massegrav, og lastebilen sto klar med døde, men på grunn av skytingen kunne vi ikke fortsette, sier Alfred Romualdez, ordfører i byen Tacloban på øya Leyte, til nyhetsbyrået AFP.

Rettsmedisinere som var til stede, fikk beskjed av politiet om å trekke seg tilbake.

Forsinkelsen er et tilbakeslag for myndighetene som arbeider med å få samlet døde kropper etter tyfonen fredag. Situasjonen skaper bekymring for helsesituasjonen i området. Det er varme og regn og en sterk lukt fra likene, ifølge offentlige representanter.

Det ble onsdag opplyst at minst 2.275 personer omkom under uværet.

Frykter epidemier

Røde Kors er blant organisasjonene som har sendt vann- og sanitæreksperter til Filippinene etter naturkatastrofen forrige uke.

– Vi har sendt ut seks team til øyer og provinser, sier Røde Kors' ekspert Marcus Bolleurs på telefon fra Manila.

Eksperten har erfaring fra tidligere naturkatastrofer på Filippinene.

– Min erfaring herfra er at folk er svært oppmerksomme på personlig hygiene. De vet hva som for eksempel forårsaker diaré. Og det hjelper, sier Bolleurs til NTB.

Stort behov for rent vann

Han forteller at Røde Kors-gruppen i den hardt rammede byen Tacloban har fått sett ganske lite på grunn av vanskeligheter med å komme seg rundt. Men at det er åpenbart at behovet for å bedre vann- og sanitærforholdene er enormt.

– Du har sett bildene av ødeleggelsene. Der husene er ødelagt er også det sanitære systemet ødelagt. Vi jobber nå med å få materiellet vårt fram til de hardest rammede områdene så raskt som mulig.

Se bildene: Se ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan på Filippinene

Bolleurs har vært i kontakt med teamet sitt i Tacloban, men han hadde onsdag kveld lokal tid ennå ikke hørt fra de andre.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus