Meny

Anklager Frp for å svikte pensjonister og uføre

Dag Terje Andersen mener arbeidsministeren er årets store budsjett-taper. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagene om svik og løftebrudd satt løst da arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) debuterte som statsråd i Stortingets spørretime onsdag.

– Aldri har så mange løfter blitt forlatt så fort, sa Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen.

Den tidligere statsråden og stortingspresidenten beskrev Eriksson som en budsjettaper og slo fast at det er landets pensjonister som har størst grunn til å være skuffet over regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet.

– Jeg skulle ønske vi hadde fått gjennomslag for mer når det gjelder pensjonspolitikken, men landets pensjonister får økt kjøpekraft gjennom skattelettelser, repliserte Eriksson.

– Løftebrudd

Flere rødgrønne representanter kritiserte regjeringens reduksjon i antallet tiltaksplasser for arbeidsledige og endringen av permitteringsreglene, men særlig ble Eriksson konfrontert med påstander om løftebrudd overfor landets eldre.

– Det ville ha vært oppsiktsvekkende hvis en statsråd sto i denne sal og sa at han ikke vil gjennomføre Stortingets vedtak, sa Eriksson da han ble møtt med egen motstand mot pensjonsreformen. Han har selv beskrevet denne reformen som tidenes velferdsran av norske pensjonister.

Som stortingsrepresentant gikk han også inn for å fjerne avkortingen for gifte og samboende pensjonister samt den årlige underreguleringen av pensjonene i trygdeoppgjøret.

Men fortsatt er det avkorting og underregulering av pensjonene. I tillegg legger regjeringen opp til høyere trygdeavgift.

– Det er riktig at trygdeavgiften øker, men det er også riktig at det totale skattetrykket for pensjonistene blir lavere, gjentok Eriksson.

Les også: Økonom: – Trist for fremtidens pensjonister

Uføre

Statsråden måtte også svare på hvorfor regjeringen innfører full levealdersjustering også på pensjonene til uføre, som jo ikke kan kompensere for dette tapet ved å jobbe lenger.

– Hva galt har de uføre gjort som gjør at regjeringen vil ta fra dem de få fordelene de har, spurte Aps Lise Christoffersen og viste til at regjeringen også åpner for å kutte i barnetillegget som utbetales til uføre med mindreårige barn.

Eriksson avviste at grepene tas for å ramme uføre. Tvert imot er hensikten å gjøre systemet mer rettferdig, bedyret han.

– Frp gikk imot prinsippet om levealdersjustering, men når det først er innført, er det fornuftig med lik levealdersjustering for alle pensjonister, sa Eriksson.

Han mener det er urettferdig at en sliter som jobber til han eller hun er 67 år skal få sin pensjon levealdersjustert, når uføre unngår dette.

Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad passet på å minne de rødgrønne representantene om at det ikke lenger er flertallsregjering i Norge.

– Regjeringen må ha flertall på Stortinget for å gjennomføre endringer. KrF ønsker ikke å fjerne halveringen av levealdersjusteringen av uføres alderspensjoner, fastslo han.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus