Meny

Sandberg: Søviknes var Hagens førstevalg

Per Sandbergs selvbiografi «Mot min vilje» utgis onsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Sandberg skriver i sin selvbiografi at Carl I. Hagen hadde Os-ordfører Terje Søviknes som sitt førstevalg som arvtaker til Frp-tronen.

At Søviknes måtte trekke seg fra alle sine politiske verv da det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig beruset jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets ungdom i 2001, gikk hardt inn på den tidligere Frp-formannen, skriver Bergens Tidende.

Sandberg: Skjelte ut Siv Jensen på landsstyremøte

«Jeg kan huske hvor usigelig skuffet Carl var. Det gikk hardt innpå ham. Alle planene han hadde lagt for Terje Søviknes' overtakelse måtte revurderes, og da var det kun én mulighet igjen, nemlig Siv», skriver Per Sandberg i selvbiografien «Mot min vilje» som lanseres onsdag.

Sandberg skriver også at Siv Jensen var et godt annetvalg.

«Jeg mener hun var den eneste kandidaten, Terje Søviknes fra eller til», skriver Sandberg, men uten å gå inn på hvem han selv ønsket skulle overta etter Hagen.

Ifølge Sandbergs bok pekte Hagen også på Søviknes som en statsrådskandidat da Erna Solbergs statsrådkabal ble lagt.

Les også: Sandberg: Var nær ved å ta mitt eget liv

Hardt ut mot Jagland

Per Sandberg fikk refs av daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland for å ikke å ha vært edru på Stortingets talerstol 12. desember 2006. Sandberg hevder at Jagland og presidentskapet selv drakk alkohol før de avga stemmer i stortingssalen samme kveld.

I den omstridte selvbiografien skriver han om hendelsen.

Sandberg holdt to innlegg i stortingssalen etter en middag med øl og akevitt, og «en akevitt» på kontoret til Høyre-toppen Trond Helleland.

Daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland var blant kritikerne, og mente det «var en selvfølge å være edru på talerstolen». Han kalte det en «meget uheldig episode».

Sandberg slår tilbake i selvbiografien, skriver Dagbladet:

«Thorbjørn Jagland var stortingspresident den gangen, og han uttalte seg til media som så mange andre. (...) Hva Jagland unnlot å fortelle, var at presidentskapet selv satt og hygget seg med rødvin på bakrommet mens jeg sto på talerstolen. Etterpå avga de sine stemmer i stortingssalen slik alle andre gjorde den kvelden», skriver Sandberg i boka.

Jagland selv sier påstanden ikke er riktig. Han sier til Dagbladet at Eirin Faldet var settepresident for ham den kvelden, og at han hadde såkalt utbytting som betyr at representanten har en stedfortreder i Stortinget.

– Det betyr at jeg ikke stemte, jeg tok ikke ordet, jeg deltok ikke i debatten. Jeg har aldri i min karriere drukket en milliliter alkohol dersom jeg har visst at jeg skulle i Stortinget, sier Jagland.

Les også: Tryglet Sandberg om å bli i partiet

Bare akademikere

Fremskrittspartiet har endret seg de siste årene fra å være et parti der flertallet ikke har høyere utdanning, til et parti der tre av fire er akademikere.

Per Sandberg skriver i selvbiografien som blir lansert onsdag, at han er «et sterkt alibi for folk flest i partiet». Han mener partiets sjel er i ferd med å forvitre og er bekymret for utviklingen som går mot et mer striglet og korrekt parti.

Industriarbeideren Sandberg er i dag en av få i partiets sentralstyre som ikke har akademisk utdanning, skriver Klassekampen.

En opptelling avisen har gjort blant partiets statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere viser at mer enn tre av fire er akademikere. Bare én av partiets sju statsråder – barne- og familieminister Solveig Horne – har ikke høyere utdanning.

Til sammen har hele 22 av parties 29 statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere høyere utdanning, viser opptellingen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus