Meny

Brukte over to timer på bistandsanmodning

Refser tidsbruk etter terrorøvelse mellom politi og forsvar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under årets store øvelse på terrorangrep mot en norsk oljeinstallasjon i mai, tok det over to timer å behandle politiets anmodning om håndhevelsesbistand fra forsvaret.
Øvelse Gemini
  • Gemini er en årlig øvelse hvor Forsvaret øver bistand til politiet. Forsvaret eier øvelsen, men lokal politimester leder innsatsen. Terror er kriminalitet som politiet har ansvar for å forebygge, bekjempe og etterforske. Dette er i henhold til gjeldende ansvarsprinsipper. Derfor ledes alle kontraterroraksjoner på norsk territorium av stedlig politimester
  • Forsvarets spesialkommando (FSK) har spesialkompetanse på maritime operasjoner rettet mot oljeinstallasjoner og er derfor politimesterens førstevalg i denne type operasjoner.
  • Øvelsen er lagt opp slik at både Forsvarets og politiets lokale og nasjonale kontraterrorstyrker skal øves. Målet er styrket kommunikasjon og koordinering på operasjonelt, strategisk og politisk nivå når vi står ovenfor eventuelle terrorangrep

Det er for dårlig, slår Politihøgsskolen fast  i sin evalueringsrapport, som nettopp ble offentliggjort.

Øvelse Gemini 2013 fant sted i Nordmøre og Romsdal politidistrikt 27. - 30. mai. Da trente spesialstyrker fra Forsvaret og politiet på å bekjempe terror på norsk kontinentalsokkel og på anlegg i land.

Les også: Nødetatene sviktet fem dager etter nasjonal kriseøvelse i distriktet

Forsvaret gir bistand

Kristiansund er baseby for Haltenbanken, og området har store anlegg på Tjeldbergodden og Nyhamna med tilhørende gassledninger.

Øvelse Gemini  er en årlig øvelse hvor Forsvaret øver bistand til politiet. Forsvaret eier øvelsen, men en lokal politimester leder innsatsen, fordi terror er definert som kriminalitet. Derfor ledes alle kontraterroraksjoner på norsk territorium av stedlig politimester – i dette tilfellet politimester Arnstein Nilssen.

Se videobildene fra øvelse Gemini i 2012 øverst i artikkelen

I sin evalueringsrapport slår Politihøgskolen fast at den nye bistandsinstruksen, hvor politiet skal få bistand fra forsvaret, fortsatt skaper utfordringer. Bistandsinstruksen ble også heftig diskutert etter 22. juliterroren – der politiet fikk flengende kritikk for ikke å ha «trykket på den store knappen» tidlig nok.

Les også: Politiet kritiseres etter terrorøvelse

To timer å behandle anmodninger

I evalueringsrapporten skriver Politihøgskolens rektor Håkon Skulstad og evalueringsansvarlig, politioverbetjent Eirik Rosø, at behandling av anmodninger under øvelsen lå på i overkant av to timer.

De mener at «krevende og repeterende prosedyre i en tidskritisk situasjon ikke fungerer tilfredsstillende. I spennet mellom behovet for konstitusjonell kontroll og reell operasjonell effektivitet mener PHS det operative ikke ivaretas godt nok.», skriver de, og legger til:

«Under øvelse Gemini 2013 ser man at tidsbruken for behandling av anmodninger om håndhevelsesbistand ligger i gjennomsnitt på litt over 2 timer. Utfordringener detaljeringsgraden i anmodningene».

Kommunikasjon ikke bra nok

PHS etterlyser også en mer planmessig involvering og felles deltakelse fra de fire såkalte  sokkeldistriktene Rogaland, Nordmøre og Romsdal, Helgeland og Troms disse distriktene, slik at øvelser som Gemini utnyttes effektivt av distrikter med felles utfordringer.  

Kommunikasjon var i likhet med 22. juli 2011 fungerer fortsatt ikke optimalt: «Vesentlige områder innen krisehåndtering som felles graderte kommunikasjonsmidler (er) fortsatt en utfordring», skriver de.

De understreker at krisekommunikasjon og politiske beslutninger eksempel knyttet til forhandlinger ikke kan utelukkes i store nasjonale øvelser, ellers kan realismen i øvelsene bli svekket.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus