Meny

Regjeringen utsetter kravet om betjente solarier

BLID: Administrerende direktør Torbjørn Frantzen i «Brun og blid» er godt fornøyd med at Solberg-regjeringen vil vudere kravet om bemanning i solarier på nytt. Kjeden oppfordret under valgkampen til å stemme borgerlig med denne plakaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir ikke krav om betjening av solarier fra 1. januar. – Regjeringen setter hensynet til solariumsbransjen foran folkehelsen, mener Kreftforeningen. – På tvers av våre faglige anbefalinger, mener Statens strålevern. Solariumsbransjen jubler.

I 2011 vedtok den rødgrønne regjeringen å innføre 18-årsgrense for bruk av solarium. Samtidig ble det vedtatt at alle solstudioer skal være betjent.

Aldersgrensen ble innført i juni 2012. Etter planen skulle alle solstudioer i Norge fra 1. januar 2014 være betjent av personer over 18 år som har bestått en obligatorisk solarieprøve. Høyre og Frp har besluttet å utsette dette kravet.

Det kommer frem i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett. Regjeringen viser til at høringsrunden før forskriften ble vedtatt, avdekket at deler av solariebransjen er sterkt kritisk til betjeningskravet på grunn av den økonomiske belastningen i form av økte lønnskostnader.

«Regjeringen vil på bakgrunn av dette gjøre en ny vurdering av betjeningskravet og av de alternative forslagene som bransjen har foreslått for å håndheve aldersgrensen», heter det.

Solariumsbransjen jubler og forventer at den blåblå regjeringen også skroter 18-årsgrensen. Dette kommer ikke til å skje, ifølge helseministeren.

Helseminister Bent Høie (H) sier han er opptatt av å forebygge kreft og at han vil beholde 18-årsgrensen for bruk av solarium. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)Helseminister Bent Høie (H) sier han er opptatt av å forebygge kreft og at han vil beholde 18-årsgrensen for bruk av solarium. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– Jeg er opptatt av en bred innsats for å forebygge kreft, og vil beholde aldersgrensen på 18 år for bruk av solarium, sier Bent Høie (H) til ABC Nyheter.

– Men jeg mener at det finnes bedre metoder å oppnå dette på enn betjeningsnorm på solstudioene. Et slikt krav kan i praksis bety nedleggelse for mange, fortsetter helseministeren.

Kreftforeningen mener det er et stort tilbakeskritt å utsette betjeningskravet:

– Det er mildt sagt underlig at regjeringen setter hensynet til solariumsbransjen foran folkehelsen, sier leder Anne Lise Ryel til ABC Nyheter.

– På tvers av våre faglige anbefalinger

Statens strålevern har gjennom flere år vært en pådriver for å få på plass aldersgrense og har hatt ansvar for et kursopplegg som skulle gi opplæring til solariumsbetjeningen.

– Dette er en politisk beslutning som tas på tvers av våre faglige anbefalinger, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern til ABC Nyheter.

– Vi forholder oss til det og gjør de nødvendige tilpasningene vi må gjøre, fortsetter hun.

Solarium er klassifisert som «kreftfremkallende» av WHO, og hudkreft er blant kreftformene som øker mest, med nesten 30 prosent bare de siste fem årene, forklarer Ryel i Kreftforeningen.

– Hvis regjeringen vil ha et kreftløft i verdensklasse, kan de ikke stille i fjærvekt-klassen når det gjelder forebygging, mener hun.

Blide i «Brun og blid»

Siden forslaget om aldersgrense for første gang kom på banen har solariumbransjen kjempet mot det. De har hovedsakelig argumentert med at store deler av bransjen ikke vil overleve under slike regler.

Norges største solstudio-kjede, «Brun og blid», gikk ut i årets valgkamp og oppfordret sine kunder til å stemme på de borgerlige partiene for å unngå at betjeningskravet ble innført.

Administrerende direktør i kjeden er også godt fornøyd:

– Ja, «Brun og blid» er veldig fornøyde med dette selvsagt. Det er helt i tråd med hva alle de fire borgerlige partiene har sagt hele tiden, sier Thorbjørn Frantzen til ABC Nyheter.

Han vil også selve aldersgrensen til livs, fordi han mener det er meningsløst å forby solarium for dem under 18 år så lenge de kan sole seg ute og reise til Syden.

– Det er ikke alderen som avgjør om man er i risikogruppen for hudkreft, derimot er det hudtypen og underlaget, sier Frantzen.

– Unge mennesker trenger mye D-vitamin. Det får man fra solen stor sett, legger han til.

– Hvorfor ikke «D-vitamin og blid»?

– Hvis det er D-vitamin Frantzen er opptatt av, hvorfor heter det ikke «D-vitamin og blid», kommenterer Ryel i Kreftforeningen.

Hun mener alder har noe å si, at det er viktig og riktig å ha en 18-årsgrense for solarium i Norge og at denne må kunne håndheves. Derfor er det viktig med bemanning.

– Det er riktig at det er forskjellige hudtyper som har ulik risiko, men jo tidligere man begynner med solarium, jo større er risikoen for å få hudkreft, sier Ryel.

– Det finnes undersøkelser som viser at hvis du begynner å ta solarium under 30 års alder, øker risikoen radikalt, fortsetter hun.

Hun mener det også er fullt mulig å drive solarium med betjening:

– Det er cirka 60 prosent av solariene som er ubetjente i dag. Resten er delvis eller helt betjente. Det er mange som gjør dette i dag.

– Vi er spente på hvilke andre måter man skal finne for å kontrollere aldersgrensen, sier hun til ABC Nyheter.

Ifølge helseministeren skal de nå vurdere flere alternativer:

– Det er flere forslag på bordet for å sørge for ansvarlig praksis, og som kan bidra til å redusere andel useriøse aktører i bransjen. De skal vi ta en god vurdering av.

– I det arbeidet håper jeg på en god dialog med Kreftforeningen. Målet er å sikre en smartere og mindre tungvint ordning som legger til rette for mer ansvarlig solariumsbruk, sier Bent Høie til ABC Nyheter.

– Velge mellom pest eller kolera

Formann i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen, er klar på at bransjen ikke egentlig ønsker alternative måter å håndheve aldersgrensen på. Han sier at de måtte komme med et forslag overfor den rødgrønne regjeringen fordi de anså slaget om 18-årsgrensen som tapt.

– I lys av det foreslo vi en teknologisk basert kontroll og hvis det ble godkjent så kunne vi som et kompromiss tilslutte oss aldersgrensen. Det ble som å velge mellom pest eller kolera, sier han til ABC Nyheter.

– Nå har vi har en forventning om at både 18-årsgrensen og betjeningskravet i sin helhet forsvinner, fortsetter lederen i Norsk Solarieforening.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus