Regjeringen utsetter kravet om betjente solarier

BLID: Administrerende direktør Torbjørn Frantzen i «Brun og blid» er godt fornøyd med at Solberg-regjeringen vil vudere kravet om bemanning i solarier på nytt. Kjeden oppfordret under valgkampen til å stemme borgerlig med denne plakaten.
BLID: Administrerende direktør Torbjørn Frantzen i «Brun og blid» er godt fornøyd med at Solberg-regjeringen vil vudere kravet om bemanning i solarier på nytt. Kjeden oppfordret under valgkampen til å stemme borgerlig med denne plakaten.

Det blir ikke krav om betjening av solarier fra 1. januar. – Regjeringen setter hensynet til solariumsbransjen foran folkehelsen, mener Kreftforeningen. – På tvers av våre faglige anbefalinger, mener Statens strålevern. Solariumsbransjen jubler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2011 vedtok den rødgrønne regjeringen å innføre 18-årsgrense for bruk av solarium. Samtidig ble det vedtatt at alle solstudioer skal være betjent.

Aldersgrensen ble innført i juni 2012. Etter planen skulle alle solstudioer i Norge fra 1. januar 2014 være betjent av personer over 18 år som har bestått en obligatorisk solarieprøve. Høyre og Frp har besluttet å utsette dette kravet.

Det kommer frem i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett. Regjeringen viser til at høringsrunden før forskriften ble vedtatt, avdekket at deler av solariebransjen er sterkt kritisk til betjeningskravet på grunn av den økonomiske belastningen i form av økte lønnskostnader.

«Regjeringen vil på bakgrunn av dette gjøre en ny vurdering av betjeningskravet og av de alternative forslagene som bransjen har foreslått for å håndheve aldersgrensen», heter det.

Solariumsbransjen jubler og forventer at den blåblå regjeringen også skroter 18-årsgrensen. Dette kommer ikke til å skje, ifølge helseministeren.

Helseminister Bent Høie (H) sier han er opptatt av å forebygge kreft og at han vil beholde 18-årsgrensen for bruk av solarium. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)Helseminister Bent Høie (H) sier han er opptatt av å forebygge kreft og at han vil beholde 18-årsgrensen for bruk av solarium. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– Jeg er opptatt av en bred innsats for å forebygge kreft, og vil beholde aldersgrensen på 18 år for bruk av solarium, sier Bent Høie (H) til ABC Nyheter.

– Men jeg mener at det finnes bedre metoder å oppnå dette på enn betjeningsnorm på solstudioene. Et slikt krav kan i praksis bety nedleggelse for mange, fortsetter helseministeren.

Kreftforeningen mener det er et stort tilbakeskritt å utsette betjeningskravet:

– Det er mildt sagt underlig at regjeringen setter hensynet til solariumsbransjen foran folkehelsen, sier leder Anne Lise Ryel til ABC Nyheter.

– På tvers av våre faglige anbefalinger

Statens strålevern har gjennom flere år vært en pådriver for å få på plass aldersgrense og har hatt ansvar for et kursopplegg som skulle gi opplæring til solariumsbetjeningen.

– Dette er en politisk beslutning som tas på tvers av våre faglige anbefalinger, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern til ABC Nyheter.

– Vi forholder oss til det og gjør de nødvendige tilpasningene vi må gjøre, fortsetter hun.

Solarium er klassifisert som «kreftfremkallende» av WHO, og hudkreft er blant kreftformene som øker mest, med nesten 30 prosent bare de siste fem årene, forklarer Ryel i Kreftforeningen.

– Hvis regjeringen vil ha et kreftløft i verdensklasse, kan de ikke stille i fjærvekt-klassen når det gjelder forebygging, mener hun.

Blide i «Brun og blid»

Siden forslaget om aldersgrense for første gang kom på banen har solariumbransjen kjempet mot det. De har hovedsakelig argumentert med at store deler av bransjen ikke vil overleve under slike regler.

Norges største solstudio-kjede, «Brun og blid», gikk ut i årets valgkamp og oppfordret sine kunder til å stemme på de borgerlige partiene for å unngå at betjeningskravet ble innført.

Administrerende direktør i kjeden er også godt fornøyd:

– Ja, «Brun og blid» er veldig fornøyde med dette selvsagt. Det er helt i tråd med hva alle de fire borgerlige partiene har sagt hele tiden, sier Thorbjørn Frantzen til ABC Nyheter.

Han vil også selve aldersgrensen til livs, fordi han mener det er meningsløst å forby solarium for dem under 18 år så lenge de kan sole seg ute og reise til Syden.

– Det er ikke alderen som avgjør om man er i risikogruppen for hudkreft, derimot er det hudtypen og underlaget, sier Frantzen.

– Unge mennesker trenger mye D-vitamin. Det får man fra solen stor sett, legger han til.

– Hvorfor ikke «D-vitamin og blid»?

– Hvis det er D-vitamin Frantzen er opptatt av, hvorfor heter det ikke «D-vitamin og blid», kommenterer Ryel i Kreftforeningen.

Hun mener alder har noe å si, at det er viktig og riktig å ha en 18-årsgrense for solarium i Norge og at denne må kunne håndheves. Derfor er det viktig med bemanning.

– Det er riktig at det er forskjellige hudtyper som har ulik risiko, men jo tidligere man begynner med solarium, jo større er risikoen for å få hudkreft, sier Ryel.

– Det finnes undersøkelser som viser at hvis du begynner å ta solarium under 30 års alder, øker risikoen radikalt, fortsetter hun.

Hun mener det også er fullt mulig å drive solarium med betjening:

– Det er cirka 60 prosent av solariene som er ubetjente i dag. Resten er delvis eller helt betjente. Det er mange som gjør dette i dag.

– Vi er spente på hvilke andre måter man skal finne for å kontrollere aldersgrensen, sier hun til ABC Nyheter.

Ifølge helseministeren skal de nå vurdere flere alternativer:

– Det er flere forslag på bordet for å sørge for ansvarlig praksis, og som kan bidra til å redusere andel useriøse aktører i bransjen. De skal vi ta en god vurdering av.

– I det arbeidet håper jeg på en god dialog med Kreftforeningen. Målet er å sikre en smartere og mindre tungvint ordning som legger til rette for mer ansvarlig solariumsbruk, sier Bent Høie til ABC Nyheter.

– Velge mellom pest eller kolera

Formann i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen, er klar på at bransjen ikke egentlig ønsker alternative måter å håndheve aldersgrensen på. Han sier at de måtte komme med et forslag overfor den rødgrønne regjeringen fordi de anså slaget om 18-årsgrensen som tapt.

– I lys av det foreslo vi en teknologisk basert kontroll og hvis det ble godkjent så kunne vi som et kompromiss tilslutte oss aldersgrensen. Det ble som å velge mellom pest eller kolera, sier han til ABC Nyheter.

– Nå har vi har en forventning om at både 18-årsgrensen og betjeningskravet i sin helhet forsvinner, fortsetter lederen i Norsk Solarieforening.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent
Siste nytt
18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus