Meny

Ap ønsker utredning om søskenbarnekteskap

Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen støtter Høyre/Frps forslag om utredning av søskenbarnekteskap. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet støtter Høyre og Frps ønske om å utrede om ekteskap mellom søskenbarn skal forbys.

Høyre/Frp-regjeringen skriver i forslaget til endringer i statsbudsjettet for 2014 at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet vil utrede om ekteskap mellom søskenbarn fortsatt bør være tillatt etter norsk ekteskapslov. Dette er Arbeiderpartiet åpen for, skriver Vårt Land.

– Vi støtter en slik utredning, forutsatt at det skjer på helsefaglig grunnlag, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til avisen.

Dermed er det flertall på Stortinget for å utrede saken som har skapt debatt i flere år. I loven om ekteskap forbys i dag giftermål mellom søsken (både hel- og halvsøsken) og slektninger i rett opp- eller nedstigende linje. Ekteskap mellom søskenbarn er imidlertid tillatt.

I Norge er slike ekteskap mest utbredt blant personer av pakistansk opprinnelse. Hos førstegenerasjons innvandrere fra Pakistan er 43,9 prosent av alle barn født av foreldre som er søskenbarn. Den totale andelen inngifte er 54,4 prosent, skriver avisen.

Folkehelseinstituttet la i 2007 fram en rapport som pekte på flere negative konsekvenser av ekteskap mellom fettere og kusiner. Risikoen for dødfødsel er 63 prosent høyere enn for barn av ubeslektede foreldre. Faren for spedbarnsdød er 143 prosent høyere hos inngifte enn for andre.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus