Meny

Skuffelse over manglende sikring av Oslo tinghus

Arbeiderpartiet mener sikkerheten ved Oslo tinghus er svekket. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil trekke tilbake 33 millioner kroner som var foreslått til sikring mot at væpnede personer kan ta seg inn i Oslo tinghus. Både Ap, Domstoladministrasjonen og ansatte ved tinghuset reagerer.

Pengene skulle gå til etableringen av en egen sikkerhets- og adgangskontroll i bygningen som våren 2012 huset rettssaken mot Anders Behring Breivik. Dermed kan hvem som helst fortsatt komme seg uhindret inn i bygningen, skriver VG.

– Dette er et sårbart sted med stor spenning og potensial for alvorlige konflikter. Jeg forstår ikke at de tør å la være å gjøre de bygningsmessige endringene som er nødvendige for å sikre bygningen, sier tidligere nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Aps Jan Bøhler.

– Uforsvarlig

Han har engasjert seg sterkt for å sikre Oslo tinghus med metalldetektorer og gjennomlysning av bagasje slik at ingen kan ta med seg skytevåpen eller kniver inn i rettslokalene.

– Det er direkte uforsvarlig at den nye regjeringen, med nettopp Frp og Høyre, fjerner den foreslåtte bevilgningen på bekostning av sikkerheten for de ansatte og alle besøkende. Det betyr at tinghuset fortsatt vil være åpent ut mot gaten for alle forbipasserende med den risiko det innebærer, sier Bøhler.

Også tingrettens leder, sorenskriver Geir Engebretsen, er overrasket og skuffet over at det ikke foreligger planer om å skjerpe sikkerheten.

– Nødvendig tiltak

– Planleggingen av sikkerhetstiltakene var en helt nødvendig oppfølging av et behov som ble tydeliggjort etter 22. juli-hendelsene. Tinghuset er i dag helt åpent, og det er behov for å øke sikkerheten av hensyn til alle som har et ærend i tinghuset, sier han.

– Vi mener sikringen er et nødvendig tiltak og starten på et arbeid med å styrke norske domstoler, sier fungerende direktør Willy Nesset i Domstoladministrasjonen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus