Meny

USA sender hangarskip til Filippinene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA sender hangarskipet USS George Washington og flere andre militære fartøy til Filippinene for å bistå i hjelpearbeidet etter tyfonen.

Hangarskipet vil være på plass i løpet av 48 til 72 timer, bekrefter Pentagon.

Det atomdrevne hangarskipet er for tiden på et havnebesøk i Hongkong og mannskapet på skipet har fått beskjed om at permisjonen er trukket tilbake.

USS George Washington har et mannskap på 5.000 og mer enn 80 fly om bord. I en uttalelse fra Pentagon heter det at også andre skip fra USAs marine vil sette kursen mot Filippinene etter ordre fra forsvarsminister Chuck Hagel.

Ferskvann

Hangarskipet kan produsere 1,5 millioner liter ferskvann daglig, i tillegg til å være en plattform for helikoptre og fly som skal settes inn i hjelpearbeidet.

– Våre skip og fly kan bidra med humanitær hjelp, forsyninger og medisinsk hjelp, sier Pentagon-talsmann George Litt.

Også britiske marinefartøy er på vei til området.

Tyfonen Haiyan, som er en av de kraftigste stormene som noensinne er registrert, førte til enorme ødeleggelser i provinsene Leyte og Samar på Filippinene. FN-kilder sa mandag at minst 10.000 omkom i tyfonkatastrofen bare i Tacloban, men tallet vil sannsynligvis stige.

10 prosent rammet

Nesten 10 millioner mennesker, 10 prosent av befolkningen på Filippinene er berørt av katastrofen, mens 660.000 har mistet sine hjem, ifølge FN.

– Verden må vente det verste, sier John Ging, sjef for FNs humanitære innsats i området.

Ifølge John Ging måtte 660.000 mennesker flykte fra sine hjem på grunn av stormen. Han varsler at FN vil be om betydelig internasjonal hjelp til ofrene for katastrofen.

Overarbeidede hjelpemannskaper har så langt ikke vært i stand til å tilby mat, vann, medisiner og forsyninger til de overlevende og forholdene har blitt stadig verre i de fire dagene siden stormen rammet landet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus