Meny

Stein Grieg Halvorsen er død

Stein Grieg Halvorsen (t.v.) er død, 104 gammel. Her fra en rolle fra teaterstykket Paul Lange og Tora Parsberg i 1960 der han spilte sammen med Aase Bye (t.h.). Arkivfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespilleren Stein Grieg Halvorsen er død, 104 år gammel.

– Jeg er veldig stolt av min far. Han har betydd mye for meg, sier hans sønn, Stein Johan «Steinjo» Grieg Halvorsen, til NRK.

Stein Grieg Halvorsen ble født i Kristiania i 1909. Han var sønn av komponisten Johan Halvorsen og Anna Grieg, en niese av Edvard Grieg.

Grieg Halvorsen hadde sine fleste roller ved Nationaltheatret der han debuterte som 19-åring i stykket «Hoppla vi lever» av Ernst Toller.

Hans far var kapellmester, og Stein Grieg Halvorsen har selv fortalt hvordan faren så opp på ham fra orkestergraven etter forestillingen og ristet oppgitt på hodet, ifølge Wikipedia.

Sønnen utviklet seg til å bli en fin karakterskuespiller og fikk ofte spille stykkets sjarmør. Den første store rollen var som Håkon Håkonssøn i Henrik Ibsens «Kongsemnerne».

I løpet av sin karriere spilte han en rekke karakterroller som dekket et bredt spekter, inkludert mange i stykker av Henrik Ibsen og William Shakespeare.

En av hans minneverdige skikkelser var som Gregory Salomon i Arthur Millers «Prisen».

Han gjestespilte i København, Reykjavík, Stockholm og Paris, ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1979 og var også ridder av den svenske Nordstjärneorden.

Foruten Kritikerprisen, som han mottok i 1955 for sin tolkning av hovedrollen i Bjørnstjerne Bjørnsons stykke «Paul Lange og Tora Parsberg», ble han tildelt både Aase Bye-prisen og Gry-statuetten.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus