Meny

Desperasjonen øker blant overlevende filippinere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På veggen til en tyfonherjet kirke, ved en vei der omkomne fortsatt ligger i grøftene på begge sider uten å ha blitt hentet tre dager etter tyfonens herjinger, henger et håndskrevet skilt: Vi trenger hjelp!

Tacloban var en livlig havneby med cirka 220.000 innbyggere. Nå er den lagt i grus og omgjort til en gigantisk vrakhaug. Byens ordfører Tecson Juan Lim sier at antall omkomne i byen alene kan nå 10.000.

Men over hele det sentrale Filippinene raserte tyfonen byer. Utallige døde ligger over alt. Desperasjonen bygger seg opp over alt i de sønderknuste samfunnene som er uten mat, vann og medisiner.

Les også: UD nekter å tallfeste savnede nordmenn

Amerikanske styrker

Hjelpen er underveis. Minst ti amerikanske og filippinske transportfly landet mandag, og Filippinenes militære opplyste at 66 tonn med hjelpeforsyninger var losset siden lørdag. Men etterspørselen er enorm og leveransen helt utilstrekkelig.

– Folk går på måfå rundt i byen på jakt etter mat og vann, sier Christopher Pedrosa, hjelpearbeider sendt av myndighetene.

Lastebilene fra flyplassen har vansker med å komme frem til byen på grunn av strømmen av folk som forlater byen. Stanken fra likene i veikanten får folk til å holde tørklær av alle tilgjengelige slag over ansiktet.

Les også: Stormjegere havnet i tyfon-drama

På lastebil

Flere journalister fra Reuters fulgte med på en lastebil fra myndighetene med 600 sekker med ris, hermetikk og melk fra flyplassen til rådhuset. Tusener av sekker ble etterlatt på flyplassen fordi lastebilen ikke var stor nok.

Bilen voktes av regjeringssoldater av frykt for opptøyer. For at leveransene av mat og vann ikke skal bli stormet om natten, innstilles utleveringen da.

– Det er risikabelt. Folk er rasende. De er i ferd med å gå fra vettet, sier Jewel Ray Marcia, løytnant og sjef for enheten som passer på lastebilen.

Les også: – Mamma, jeg lever

Presidenten ber

President Benigno Aquino erklærte mandag kveld nasjonal katastrofetilstand. Regjeringen kan da innføre priskontroll og raskt ta i bruk krisefond.

– De kommende dagene vil hjelpen komme raskere og raskere, sa han i en fjernsynstale til befolkningen.

– Jeg appellerer til dere alle: Forbli rolige, be, og samarbeid og hjelp hverandre. Det er det som vil bistå oss med å reise oss fra denne katastrofen, sa han.

En far med sin livløse datter i armene på vei til likhuset i byen Tacloban søndag. Foto: Reuters
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus