UD nekter å tallfeste savnede nordmenn

ØDELEGGELSER: I den hardt rammede byen Tacloban er store deler av infrastrukturen ødelagt. Flere tusen familier mistet hjemme sitt. Foto: REUTERS
ØDELEGGELSER: I den hardt rammede byen Tacloban er store deler av infrastrukturen ødelagt. Flere tusen familier mistet hjemme sitt. Foto: REUTERS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet (UD) er tilbakeholdne med informasjon om savnede nordmenn på Filippinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til fredag ble Filippinene truffet av tyfonen Haiyan. Nå bekrefter UD at de har fått inn bekymringsmeldinger fra familier i Norge.

– Nå jobber vi opp mot de bekymringsmeldingene vi har fått inn. Det dreier seg om meldinger fra familier i Norge som ikke har fått kontakt med de berørte, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Astrid Sehl, til NRK.

UD jobber nå med å få en oversikt over hvor mange nordmenn som er savnet. Foreløpig nekter de å tallfeste hvor mange det gjelder.

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvor mange bekymringsmeldinger vi har fått inn. Rett og slett fordi situasjonen er så uoversiktlig, sier hun.

Les også: – Pappa, vi er i live. Få oss ut

– 3000 nordmenn

Ambassaderåd Knut-Are Okstad ved den norske ambassaden på Filippinene anslår at så mange som 3000 nordmenn oppholder seg på Filippinene.

HERJINGER: Arild Haukeland bor på Filippinene og er i sjokk etter tyflonens herjinger. Foto: PrivatHERJINGER: Arild Haukeland bor på Filippinene og er i sjokk etter tyflonens herjinger. Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker likevel at det er vanskelig å si hvor mange som oppholdt seg der herjingene har gjort mest skade.

– Vi har gjennom helgen mottatt en rekke bekymringsmeldinger, og vi har forsøkt å svare alle raskt, sier Okstad til VG.

– Mange av bekymringsmeldingene vi får inn omhandler nordmenn som ikke nødvendigvis er rammet, som kan ha befunnet seg i andre deler av landet. Vi ønsker derfor ikke å gå ut med noe tall.

Les også: Mangler kontakt med over 40 dansker på Filippinene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er hjerteskjærende

Mer enn 10.000 mennesker fryktes å ha mistet livet i uværets herjinger. To millioner mennesker i 41 provinser er rammet av tyflonen som er den verste som noen sinne har truffet landet.

I overkant av 800.000 ble evakuert før uværet kom, men mange døde fordi tilfluktstedende de oppholdt seg i ikke kunne motstå naturkreftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen Arild Haukeland fulgte tyfonens herjinger fra sitt hjem i Ozamiz City, nordvest på Filippinene.

STÅR I KØ: Flere tusen filippinere står i kø for å få nødhjelp i byen Tocloban. Foto: ReautersSTÅR I KØ: Flere tusen filippinere står i kø for å få nødhjelp i byen Tocloban. Foto: Reauters

– Dette er hjerteskjærende. Her jeg bor har man sluppet relativt billig unna, men andre steder har tyfonen gjort massive skader, sa Haukeland til ABC Nyheter på fredag.

Les også: Nødhjelp når ikke frem i Filippinene

– Kriminelle gjenger plyndrer lastebiler

En av de hardest rammede byene er Tacloban. Røde Kors melder at redningsarbeidet er svært vanskelig i området.

– Røde Kors på Filippinene jobber nå på spreng med å redde liv, søke etter overlevende og gi hjelp til de som er kommet til evakueringssentrene. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stormjegere havnet i tyfon-drama

– Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme frem til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl.

President Aquino sendte søndag 300 spesialstyrker og politifolk til byen Tacloban etter rapporter om at lastebiler med nødhjelp er blitt angrepet og plyndret på øya Leyte, der byen ligger.

Ifølge Røde Kors skal kriminelle gjenger stå bak angrepene.

Se også: – Mamma, jeg lever!