Meny

OL-fakkelen tilbake til jorda

Den russiske kosmonauten Fjodor Jurtsjikhin viser fram OL-fakkelen, som mandag kom tilbake til jorda etter en tur ut til den internasjonale romstasjonen ISS. Jurtsjikhin var en av tre romfarere som vendte tilbake til jorda med en Sojuz-kapsel. Fakkelen, som skal brukes til å tenne den olympiske ild i russiske Sotsji 7. februar, var slukket under romferden. Foto: Sjamil Zjumatov / Reuters / NTB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OL-fakkelen er tilbake på jorda etter ferden ut til den internasjonale romstasjonen ISS. Fakkelen dra så videre på sin ferd fram mot tenningen av den olympiske ilden i Sotsji ved Svartehavet 7. februar neste år.

Ilden i fakkelen var slukket under den fire dager lange ferden ut til ISS og tilbake. Sist lørdag tok de russiske kosmonautene Oleg Kotov og Sergej Ryjanzkij den sølv- og gråfargede fakkelen – kalt «ildfuglen» etter en skapning i et russisk folkeeventyr – ut på romvandring.

– Den olympiske fakkelen er hjemme på jorda igjen, sa en kommentator fra USAs romfartsadministrasjon NASA. Den russiske Sojuz-kapselen som ble brukt på ferden, landet i Kasakhstan mandag morgen norsk tid, etter en tre og en halv time lang hjemtur fra ISS.

Om bord i kapselen var den amerikanske astronauten Karen Nyberg, italienske Luca Parmitano og russiske Fjodor Jurtsjikhin. – Mannskapet har det bra, het det i en kort kunngjøring fra det russiske romfartsdirektoratet Roskosmos.

Nyberg, Parmitano og Jurtsjikhin kan se tilbake på et 166 dager langt opphold om bord i ISS. Den internasjonale romstasjonen er et samarbeidsprosjekt mellom 15 land og har kostet rundt 100 milliarder dollar – nesten 615 milliarder kroner – å bygge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus