Meny

Fagforbundets landsmøte:

Jan Davidsen: – Ytterste høyre har kapret friheten

En rørt Jan Davidsen under landsmøtets åpning med kultur og fanetog fra Fagforbundet i hele landet, rykket ut mot høyresiden: - Skal vi ha tomme barnehager og ventende leger for å gi fritt valg? Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er bløff og løgn fra Frp at det ikke er politiske vedtak som styrer samfunnsutviklingen, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen som i morgen går av som leder.

Fagforbundet og Jan Davidsen:

Landets største: Fagforbundet organiserer kommuneansatte og andre yrkesgrupper og er med sine 330.000 medlemmer landets største fagorganisasjon etter at Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund slo seg sammen til Fagforbundet i 2003.

Planlegger for fire år: Fagforbundet arrangerer landsmøte hvert fjerde år. Organisasjonens 3. landsmøte 11. - 15. november skal vedta prioriteringer av arbeidet i kommende fire år og velger ny ledelse 12. november.

Jan Davidsen: Er opprinnelig brannmann fra Bergen og har vært leder på heltid siden han tok over ledelsen av Kommuneforbundet i 1993.

Går av: På Fagforbundets landsmøte denne uka går Jan Davidsen av etter 20 års ledelse.

Nettverksbygger: Jan Davidsen sitter også i Arbeiderpartiets sentralstyre og har sørget for at Fagforbundet støtter organisasjoner som For vlerferdsstaten, tenktetanker som Res Publika og Manifest og er i i disse dager med på opprettelsen av den nye tenketanken Agenda.

Velferdsstat utenfor EU: Jan Davidsen har vært aktivt mot norsk EU-medlemskap og har arbeidet lenge mot privatisering og markedsretting av offentlige tjenester.

– Det er i høyeste grad politikk som styrer utviklingen av vårt eget land framover. Frihet for enkeltmennesket er noe av det viktigste i venstresidens prosjekt - helt tilbake til den franske revolusjon og kravet om frihet, likhet og brorskap, sier avtroppende leder Jan Davidsen.

Det sa Davidsen til landsmøtet i Norges største fagorganisasjon Fagforbundet, som åpnet mandag morgen.

I morgen ettermiddag går han av som leder, etter å ha styrt skuta siden Fagforbundet ble opprettet i 2003. Før det ledet han Kommuneforbundet fra 1993.

– I dag har «frihet» blitt omskrevet til å bli en diskusjon om skattenivå, og har blitt kapret av ytterste høyre som bruker det til å beskrive ti kroner dagen i skattekutt, sier Davidsen.

Davidsen advarer mot framvekst av fascisme i Europa, og kom også inn på terrorgjerningene til Ander Behring Breivik:

– Nettopp for å ramme demokratiet gikk han til angrep på de han anså som folkestyrets fremste representanter - arbeiderbevegelsens ungdom.

Advarer om Venstre

Davidsen går også løs på den nye regjeringen. Han understreker at den er en mindretallsregjering, og setter sin lit til at KrF vil dempe noen av de mest vidtgående forslagene fra regjeringen.

Derimot slår han fast at Venstre har utviklet seg til ett av de mest liberalistiske partiene.

– Vi ser ikke bort fra at Venstre kan få en mer sentral rolle som støtteparti for de mest vidtgående endringene innen arbeidslivet, advarer Fagforbunds-toppen.

Davidsen varsler mulige streiker dersom det trengs, og går imot utviklingen i styringen av offentlig sektor som blant annet Jens Stoltenbergs første regjering var med på å drive fram, New Public Management.

- Privatisering krever tomme rom

Jan Davidsen rykker også ut mot høyresidens løfter om frihet i valg av omsorgstjenester, skoler og barnehager:

– Vi støter også på frihetsbegrepet i denne sammenheng. Valgfrihet, kaller høyresiden det.

– Men det må da bety at det står tomme rom på sykehjemmene, ledige leger på sykehus rundt omkring, ledige plasser i barnehager over helle kommunen - som bare venter på å bli valgt av noens, sier Jan Davidsen.

Regjeringens planer om å åpne skolen for kommersielle aktører, er en av områdene han advarer sterkt mot.

– I Sverige har skandalene stått i kø. Millioner på millioner av den offentlige finansieringen er hentet ut av eierne og er i stor grad overført til skatteparadis, sier Davidsen.

Filippinene tilsier store endringer

Med fagforenings-kamerater fra Filippinene på gjestebenken, brukte Fagforbundets leder den fryktelige tyfonkatastrofen der som inngang til krav om klima-omlegging av politikken.

- Vi kan ikke fortsette som nå. Men det vil kreve omfattende samfunnsmessige omstillinger, og disse må, slik en samlet internasjonal fagbevegelse krever, være rettferdige - både mellom land og mellom samfunnsgrupper, sa Davidsen til landsmøtet.

- Da kan ikke dette overaltes til markedet, til oljeselskapene eller til motvillige regjeringen, som nå spiller høyt med vår framtid som innsats, tordnet Davidsen.

Han presiserte ikke om kritikken av regjeringer bare gjelder den nåværende, og ikke den forrige, regjeringen i Norge.

Kvinne eller mann?

Internt i Fagforbundet regner man med at dette landsmøtet blir fredelig, selv om det forut har vært dragkamp mellom to kandidater om å overta plassen etter Davidsen som leder i Fagforbundet:

  • Mette Nord fra Telemark og dagens ledelse, og som inntil nylig var statssekretær hos Jens Stoltenberg.
  • Odd Haldgeir Larsen, også i dagens ledelse og tidligere styremedlem i Nei til EU. Larsen spilte en viktig rolle i lederstriden på LO-kongressen, der han som Fagforbundets medlem i valgkomiteen sørget for å få Fagforbundet kandidat Gerd Kristiansen valgt.

Valget skjer tirsdag ettermiddag. Valgkomiteen har ikke lagt fram sin innstilling, og vil trolig gjøre det umiddelbart før valget. Kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med, sier imidlertid at både Nord og Larsen er villige til å fortsette i ledelsen også om den andre blir valgt.

Les: Valgkomitéen vil ha Mette Nord

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus