Meny

«Mirakeljente» født mens tyfonen herjet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyfonen Hayian fortsetter å spre død og ødeleggelse i Asia. Men midt oppe i tragediene kommer nytt liv til verden.

Emily Sagalis gråt gledestårer da hun mandag fødte en liten pike i en uværsherjet flyplassbygning som var omgjort til sykehus på en flyplass i byen Tacloban på øya Leyte. «Mirakeljenta» fikk navnet Beatriz, etter Emilys mamma som er savnet etter uværet.

Se bildene fra fødselen i videoen øverst i artikkelen

– Hun er så vakker. Jeg gir henne navnet Bea Joy til ære for min mor Beatriz, hvisket en utmattet Emily etter fødselen. Beatriz var mandag morgen norsk tid ennå ikke funnet, etter at hun ble tatt av en kjempebølge skapt av Hayian nær familiens hjem ved Tacloban.

Les også: Maner til ro etter tyfon-katastrofe på Filippinene

Over 10.000 døde

Mer enn 10.000 mennesker kan ha mistet livet i uværets herjinger på Leyte, og mange hundre på andre øyer i Filippinene. Hayian er den verste naturkatastrofen i Filippinenes historie, og det meldes om plyndring i områdene som ble rammet.

Myndighetene i Manila ber befolkningen vise tålmodighet, hvor vanskelig det enn måtte være, men understreker samtidig at lovbrudd ikke vil bli tolerert. – Vi har forståelse for at mange er fortvilte, men vi kan ikke godta anarki, sa politiets talsmann Reuben Sindac mandag.

Nøden blant de overlevende er stor. – Vi har ingenting, og det kommer ingenting til oss. Vær så snill å sende oss hjelp, ba Gilda Mainao i nesten helt ødelagte Tacloban i filippinsk kringkasting mandag.

Les også: Desperat jakt etter mat i ruinene i Tacloban

Vietnam og Kina

Etter å ha herjet over Filippinene i helgen, rammet Hayian Vietnam og Kina. Kinesiske myndigheter melder om minst tre omkomne og har evakuert rundt 39.000 mennesker, mens minst ti vietnamesere døde i ulykker under de hektiske forberedelsene foran uværet.

Hayian raste inn over den vietnamesiske kysten i provinsen Quang Ninh, omtrent 160 kilometer nord for hovedstaden Hanoi. Styrtregn og oversvømmelser rammet de nordøstlige og midtre delene av landet, enkelte steder med opp til 271 millimeter nedbør på ett døgn.

Et kinesisk lasteskip med et mannskap på sju var savnet utenfor kysten av den kinesiske provinsen Hainan, som ligger nær grensen mot Vietnam. Haiyan rammet også provinsene Guangxi og Guangdong sør i Kina, opplyste myndighetene i Beijing.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus