Meny

Satellitten har styrtet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GOCE mistet kontakten med satelitten natt til mandag.

Som ventet har GOCE-satellitten styrtet i natt. Den kom inn i atmosfæren, tok fyr og styrtet mot jorden. Det er foreløpig ikke meldt om personskader eller skader på eiendom.

– Den har sannsynligvis falt ned. Nå må man avvente meldinger fra lokale radarer eller øyenvitner for å fastslå akkurat hvor den har falt ned, sa Forskningsdirektør i Norsk Romsenter Terje Wah til VG klokken 01.15 i natt.

Les også: Slik jobbet GOCE-satellitten

Hovedårsaken til dette er at store deler av satellitten ble oppløst i atmosfæren, kun en fjerdedel av satelitten traff jorden.

Se GOCE-satellitten i aksjon øverst i artikkelen

Satellitten skal ifølge ESA (European Space Agency) ha gått i bane over Sibir, Stillehavet og deler av Det indiske hav og Antarktis.

Se også: Krasjet tre satellitter

GOCE-satellitten ble skutt opp i verdensrommet i mars 2009, og har siden den gang overvåket jordens gravitasjon med stor nøyaktighet. 21. oktober gikk fartøyet tom for drivstoff og begynte gradvis å trekke tilbake mot jorden.

Les også: Europeisk satellitt suser mot jorden

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus